Pähkinälinnan kaupunki

Paikka:

Pähkinälinnan kaupunki

ID:

009028010

Sijainti:

Kuvaus:

Toisessa maailmansodassa Saksan Pohjoisen Armeijaryhmän saartoliike Leningradin itäpuolella saavutti Laatokan rannan Pähkinälinnan kaupungin kohdalla 8.9.1941. Tämän jälkeen saarrettua Leningradia kyettiin huoltamaan vain ilmateitse ja Laatokan etelälahden yli vesi- ja jäätiereitistöä pitkin, jota sanottiin Elämän tieksi.

Venäläiset mursivat Leningradin saarron tammikuussa 1943, jolloin puna-armeija sai työnnettyä saksalaisjoukot pois Laatokan rannasta reilun kymmenen kilometrin päähän etelään. Saarron murtamiseen johtanut hyökkäys tapahtui Pähkinälinnan kaupungin ympäristössä samanaikaisesti sekä lännestä että idästä. Operaation avulla avattiin Leningradiin noin 10 km leveä maakäytävä, jonka kautta rakennettiin huoltomaantie ja -rautatie. Näin Leningradiin saatiin toimitettua enemmän ja tehokkaammin materiaaleja kuin mitä oli mahdollista Laatokan yli kulkevan Elämän tien kautta.

Vuotta myöhemmin venäläisten aloittama hyökkäys pakotti saksalaiset taaksepäin noin 60-100 kilometrin päähän Leningradista ja sitten edelleen taaksepäin länteen Narva-Peipsijärvi-linjalle asti.

Aikoinaan Pähkinälinnan eli Šlisselburgin (Schlüsselburgin) kaupunki syntyi, kun Pietari I Suuri perusti paikkaan laivatelakan vuonna 1702. Sen ympärille alkoi muodostua taajama, joka sai kaupunginoikeudet vuonna 1780. Kaupungista tuli Laatokan eteläreunaan kaivettujen kanavien ansiosta huomattava tavaraliikenteen keskus 1800-luvulla.

Nykyään Pähkinälinnan kaupungissa on 13 000 asukasta. Tärkein matkailunähtävyys on Pähkinäsaaren linna, jonne on kaupungista laivayhteys. Saaren linnamuseo on avoinna touko-elokuussa arkisin kello 10-18 ja viikonloppuisin kello 10-19. Syys-marraskuussa aukioloajat ovat kello 10-17 (arkisin) ja kello 10-18 (viikonloppuisin). Lippuja voi ostaa osoitteesta Koppakuoriaisen katu, talo 1, Pähkinälinna (koordinaatti). ENa 2018.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..