Ojatin asema- ja luostarikylä Ojattijoki

Paikka:

Ojatin asema- ja luostarikylä Ojattijoki

ID:

009085190

Sijainti:

Kuvaus:

Toisessa maailmansodassa Kädenlyönti Syvärillä -operaatiosuunnitelman mukaan Saksan 163.Divisioonan ja 39.Panssariarmeijakunnan joukkojen oli tarkoitus kohdata toisensa Ojatin kylässä ja näin sinetöidä Leningradin saarto vuoden 1941 lopulla.

163.D olisi hyökännyt Syväriltä Ylä-Kalatsista 15 kilometriä etelään, ja 39.Ps.AK Tihvinästä 100 kilometriä pohjoiseen. Kuitenkin saksalaisjoukot joutuivat vetäytymään Tihvinästä 100 kilometriä taaksepäin länteen Olhavanjoelle joulukuussa 1941. Täten edellytyksiä 163.D:n hyökkäykselle Ojattiin ei enää ollut, ja Operaatio Kädenlyönti Syvärillä jäi vain suunnitelmaksi.

Ojatissa, tuon hyökkäyssuunnitelman tavoitepaikkakunnalla, on Muurmannin radan asema ja rautatiesilta Ojattijoen yli. Kylän nunnaluostari on perustettu vuonna 1480. Historian ristiaallokossa se on kokenut monia eri vaiheita. Neuvostoliiton lakkautuksen jälkeen luostari on jälleen herätetty henkiin, ja sen rakennukset on kunnostettu 1990-luvulta alkaen. Kokonaisuudessa on mukana mm. Aleksanteri Syväriläisen vanhempien hauta, sillä luostarin kirkko oli perheen kotikirkko. Perheen poika Aleksanteri ryhtyi munkiksi ja perusti Syvärin luostarin 1500-luvun alussa. ENa 2018.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..