Korpiselän kirkot ja sankarihauta

Paikka:

Korpiselän kirkot ja sankarihauta

ID:

009070105

Sijainti:

Kuvaus:

Korpiselän luterilainen kirkko sijaitsee noin kaksi kilometriä itään nykyisestä Suomen rajasta. Korpiselän sankarihautausmaa jää aivan kirkon viereen. Sankarihauta perustettiin talvisodan aikana tammikuussa 1940. Tänne on haudattu yhteensä 85 sankarivainajaa, yksi on siunattu kentälle jääneenä ja yksi kirkonkylän hautausmaahan. Sotien aikana Korpiselän kylästä kaatui kaiken kaikkiaan 141 sotilasta, osa heistä on haudattu Joensuun sankarihautaan.

Korpiselän seura pystytti sankarihaudalle ekumeenisen muistokiven, johon on kaiverrettu kaatuneiden nimet. Kiven vihki arkkipiispa Johannes 1996. Luterilaisella hautausmaalla sijainneen vapaussodan muistomerkin paikalliset hävitti 1990-luvun vaihteessa. Viimeisen tiedon mukaan molemmilla hautausmailla on nykyään muistomerkit.

Talvisodan lopulla kirkko jäi ehjänä rajan taakse, sen irtaimisto saatiin siirrettyä turvaan. Jatkosodan aikana kirkkoa kunnostettiin jonkun verran, kunnes se jälleen jäi rajan taakse.

Alue on rajavyöhykealueella, sinne pääsee ainoastaan erikoisluvalla.     

Kirkko on rakennettu vuonna 1897, joka sai viralliseksi nimekseen Pyhän Nikolaoksen kirkko. Luterilainen kirkko valmistui jo 1890, kirkon paikka on juuri ja juuri vielä löydettävissä maastosta Ristikankaalle menevän tien vasemmalta puolelta.

Korpiselän ortodoksiseen seurakuntaan kuului 20 kylää, joissa oli 80 taloa. Tämä ortodoksinen kirkko on ainut korpiselän kirkoista, joka on jotenkin säilynyt näihin päiviin.

Tarkemmat tiedot Korpiselän sankarivainajista http/www. korpiselka.fi/Korpiselän pitäjä/Korpiselänpitäjän sankarivainajat.

Tiedot / Kuvat Korpiselän Pitäjäseura, Vaienneet Temppelit (Kustannusliike Pohjola ja Kumpp – Jyväskylä 1953)

MKe 2018/2023

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: