Sukellusvene tukikohta Rukajärvi

Paikka:

Sukellusvene tukikohta Rukajärvi

ID:

009115012

Sijainti:

Kuvaus:

Päämajan käsky 17.9.1941 pysäytti 14.Divisioonan hyökkäyksen ja siirryttiin asemasotavaiheeseen. Päätien molemmin puolin rakennettiin yhteensä 12 km pitkä kiinteä puolustuslinja. ”Sukellusvene” oli yksi tämän kiinteän linjan eteentyönnetyistä tukikohdista. Se sai nimensä sijaintipaikkansa metsäsaarekkeesta, joka oli sukellusveneen muotoinen. Tukikohta sijaitsi keskellä vetistä suota, jonne johti puoli kilometriä pitkä erittäin vaarallinen huoltopolku. Veteraanien kertoman mukaan ”Sukellusvene” oli eräs ikävimmistä etulinjan vartiopaikoista.

Tukikohta Sukellusveneen menetys

5.9.1942 kello 02.55 hyökkäsi vihollinen II/JR 10 joukkueen miehittämään tukikohta Sukellusveneeseen kiertämällä sen pohjoispään länsipuolelle, josta yllätti tukikohdan.
Hyökkääjä sai haltuunsa pohjoisosan tukikohta Pentin. Tykistön ja kranaatinheittimistön kiivaalla tulituksella estettiin lisäjoukkojen tuonti. Kello 8.30 mennessä menetetty tukikohta Pentti saatiin vastaiskulla puhdistettua hyökkääjistä. Omat tappiot 3 vaikeasti ja 3 lievemmin haavoittunutta.
19.9.1942 Ampui vihollinen krh:lla ja piiskatykeillä Sukellusveneen tukikohdan huoltotietä. 20.9.1942 aamuyöstä vihollinen liikehti Sukellusveneen edustalla, johon ammuttiin kranaatinheittimistöllä ja kanuunapatterilla keskitys. Liike lakkasi, mutta alkoi uudelleen tykistön sulkutulesta huolimatta. Kello 5.30 vihollinen hyökkäsi koko tukikohdan leveydeltä pataljoonan voimin ja sai haltuunsa Sukellusveneen keskiosan tukikohdan Pohjan. 9./JR 10 miehet pitivät vielä puoliaan etelä- ja pohjoispäiden tukikohdissa Pentissä ja Sorvissa, mutta sieltäkin oli lähdettävä kello 6.10 mennessä vihollisen ylivoimaisten joukkojen vyöryttäessä asemat. Vihollisen tappiot arviolta 65 – 75 miestä. Omat tappiot 2 kaatunutta ja 4 haavoittunutta.

21.9.1942 14.Divisioonan komentaja, kenraalimajuri Raappana päätti, enempiä tappioita välttääkseen, ettei eteen työnnettyä Sukellusveneen tukikohtaa yritetä valloittaa takaisin.

Kohteessa on ”päällekkäin” sekä suomalaisten että venäläisten rakentamat asemat – venäläisten päällimmäisenä. Opastus kohteeseen valokuvissa. RSHY / AHa 2018

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..