Brewster BW-372 Iso Kolejärvi Segezha

Paikka:

Brewster BW-372 Iso Kolejärvi Segezha

ID:

009115013

Sijainti:

Kuvaus:

Vuonna 1998 löydettiin Karjalasta BW-372 -hävittäjälentokone, jolla luutnantti Lauri Pekuri teki pakkolaskun 25. kesäkuuta 1942 palavana Isoon Kolejärveen, joka sijaitsee noin 50 km länteen Segezhasta. Segezha sijaitsee Muurmannin radan varrella, lähes Rukajärven korkeudella.

25. kesäkuuta 1942 luutnantti Lauri Pekurin miehittämä hävittäjäkone BW-372 kahdeksan samantyyppisen koneen muodostamassa lentueessa joutui vastakkain Seesjärven yläpuolella neuvostoliittolaisten koneiden kanssa. Niitä oli kymmenkunta brittiläisvalmisteista Hurricane-hävittäjäkonetta. Taistelussa 7 neuvostoliittolaista konetta vaurioitui. Luutnantti Lauri Pekuri ampui alas kaksi Hurricane-konetta. Tässä ilmataistelussa hänen koneensa syttyi tuleen, ja hän yritti laskeutua Isolle Kolejärvelle. Vauhti oli kuitenkin liian kova, niin että kone meni nurin ja upposi. Luutnantti Pekuri onnistui pääsemään kuivalle maalle ja käveltyään 20 km ja ylitettyään miinakentän tuli omien joukkojen luo.

Suomalaisen hävittäjä-ässän Heimo Lammen aloitteesta suomalainen Timo Nyman ja venäläinen Vladimir Prytkov avustajineen etsivät konetta Yhdysvaltain merivoimien ilmailumuseolle (National Museum of Naval Aviation). Neljä vuotta kestäneiden laajojen etsintöjen jälkeen Timo Nyman löysi koneen Segezan läheltä Isosta Kolejärvestä kesäkuussa 1998. Vladimir Prytkov ryhmineen nosti koneen elokuussa 1998.

Monien vaiheiden jälkeen kone siirrettiin Irlantiin joulukuussa 1998. Sieltä kone päätyi lopulta vuonna 2004 merivoimien museoon Pensacolaan, mistä se lainattiin Keski-Suomen Ilmailumuseolle kolmen ja puolen vuoden ajaksi. Laina-aikaa on edelleen jatkettu ja BW on näyttelyssämme kesään 2018 saakka. Etsintäryhmä ja ilmailumuseo haluavat tuoda BW-372:n esiin kunnioittaakseen veteraaneja ja heidän uhrauksiaan. Kone on ainoa säilynyt Brewster.

BW-372:n kohtalo on herättänyt kiinnostusta myös Suomessa. Alasammuttuja Brewstereitä voi olla muitakin Suomenlahden pohjukassa ja Karjalassa. Osa koneista on pudotessaan hajonnut. Suomenlahden pohjaan ehjänä uponnutta BW-388:aa ei yrityksestä huolimatta ole löydetty.

Restauroitavana oleva hävittäjä on yleisön nähtävänä Keski-Suomen ilmailumuseossa. Lähde Heninen.net ja Suomen Ilmavoimamuseo.

Miten Isolle Kolejärvelle pääsee. Segesha - Salkovaara - tieltä lähtee surkeakuntoinen metsäautotie etelään. Käytännössä pitää olla neliveto/maastoauto että pääsee perille. Jos on märkää, voi olla tosi liejuinen. Tämä kärrypolku päättyy nuotiopaikkaan keskimmäisen ja itäisen järven väliin. BW-järvi on pari sataa metriä luoteeseen nuotiopaikalta.

JHe 2018.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..