Jeljärven huoltokeskus; tuhoamisretki maaliskuussa 1943

Paikka:

Jeljärven huoltokeskus; tuhoamisretki maaliskuussa 1943

ID:

009115018

Sijainti:

Kuvaus:

14.Divisioonan Osasto Puustinen teki tuhoamisretken puna-armeijan Jeljärven huoltokeskukseen maaliskuussa 1943. Samassa yhteydessä hävitettiin läheisen rautatieaseman laitteita.

Osaston, jota johti majuri Jukka Puustinen, vahvuus oli 581 miestä, ja siihen kuuluivat JR 10:n I Pataljoona, 14.Divisioonan kaukopartio-osasto sekä pioneeri-, viesti- ja huoltomiehiä. Osasto lähti liikkeelle Ontajärven länsirannalta 14.3. illalla ja hiihti jäitse järven itäpuolelle. Sieltä eteneminen jatkui 40 kilometriä kiertyen korpialueen halki koilliseen. Kun oli saavuttu kohteen eteläpuolelle alle viiden kilometrin päähän, huolto- ja hyökkäystukikohta perustettiin siihen 16.3. aamulla.

Varsinaiseen tuhoamisiskuun lähdettiin kahtena osastona vielä saman aamupäivän aikana. Toinen suuntasi huoltokeskukseen, toinen rautatieasemalle. Hyökkäykset tulivat yllätyksinä viholliselle ja sujuivat suunnitellulla tavalla. Kohteissa tuhotöihin käytettiin aikaa parisen tuntia, ja sitten irtauduttiin. Irtauduttaessa huoltokeskuksesta huomattiin, että paikkaa lähestyi noin komppanian vahvuinen vihollisjoukko viereisen lentokentän suunnasta. Reservinä toiminut jääkärijoukkue jäi viivyttämään joukkoa.

Pääjoukko palasi takaisin huoltotukikohtaan, ruokaili ja lähti omille linjoille, kun viivyttävä joukkue oli saapunut paikalle. Samaan aikaan vihollinen keskitti pataljoonan vahvuiset voimat takaa-ajoon. Osan joukoistaan se suuntasi sulku- ja rantavarmistukseen osaston eteen.

Kun oli hiihdetty kymmenisen kilometriä, osasto jakautui kahteen osaan, sillä arveltiin, että haavoittuneita (6) ja kaatuneita (7) suksikelkoilla ja ahkioilla vetävä osa pääsisi helpommin läpi edessä poikittain kohoavan jyrkkäpiirteisen harjumuodostelman eräästä solakohdasta etelämpänä. Näin pataljoonan 3.Komppanian ja Lääkintäjoukkueen eli Osasto Raevaaran vastuulle jäi haavoittuneiden ja kaatuneiden kuljetus omalle puolelle, minne pääjoukko pyrkisi omaa reittiään pohjoisempaa.

Edettyään kymmenisen kilometriä Osasto Raevaara joutui vihollisen väijytykseen harjun kupeella pimeän aikaan lähellä kaavailtua solakohtaa. Tällöin osasto hajosi neljään ryhmään. Osa ahkioissa olleista kaatuneista ja haavoittuneista jäi vihollistulen armoille, osa saatiin mukaan. Hajautuneet ryhmät palasivat eri reittejään ja omin neuvoin takaisin omalle puolelle pääosin 18.3. mennessä.

Pääjoukko meni suunnitellusti jyrkän harjunmuodostelman yli ja kahakoi itsensä takaisin omalle puolelle, Ontajärven länsirannalle, 17.3. iltaan mennessä.

Iskun seurauksena vihollisen tappioiksi tulivat noin 240 kaatunutta, kolmisenkymmentä tuhoutunutta varasto- ja majoitusrakennusta, rikotut rautatieaseman vaihteet ja tuhotut neljä pientä ratasiltaa. Retken aikana käydyissä ilmataisteluissa suojahävittäjät ampuivat alas kuusi viholliskonetta. 14.Divisioonan ilmoituksen mukaan Jeljärven retken omat tappiot kaatuneina ja kadonneina olivat 32 miestä. Osa kadonneista palasi sotavankeudesta takaisin sodan päätyttyä. ENa 2018.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..