Omelian mottialue Rukajärvi

Paikka:

Omelian mottialue Rukajärvi

ID:

009115019

Sijainti:

Kuvaus:

Kun Jatkosodassa Repolan kylä oli vallattu ja sillanpääasema Virransalmen taakse saatu (12.7.1941), 14.Divisioona alkoi suunnitella Omelian alueelle puolustukseen ryhmittyneen vihollisjoukon lyömistä. Vihollinen päätettiin saartaa oikealta kiertoliikkeen avulla.

Jalkaväkirykmentti 52:n pääosat marssivat 20.7. Virransalmen matalan sillanpään kautta 8-9 kilometriä itäkaakkoon Ruokolammen itäpuoliseen maastoon. Siellä rykmentti ryhmittyi hyökkäyksen lähtöasemaan kaksi pataljoonaa rinnan. Tarkoituksena oli edetä erämaan kautta suoraan pohjoiseen kymmenen kilometriä ja katkaista vihollisen selustayhteydet eli maantie 6-7 kilometriä Omelian kylän itäpuolella. Samaan aikaan divisioonan muut joukot puristaisivat vihollista sekä luoteesta että eteläkaakosta tavoitteenaan Omelian kylä.

JR 52:n eteneminen pohjoiseen alkoi 21.7. aamulla, ja rykmentin joukot katkaisivat Omelia-Rukajärvi-maantien iltapäivällä. Tilanne tuli viholliselle yllätyksenä, sillä se ei ollut odottanut näin vahvan joukon ilmestymistä selustaansa vaikeakulkuisen maaston kautta. Toinen JR 52:n kärkipataljoonista (I/JR 52) kääntyi etenemään länteen. Pataljoona ryhmittyi puolustukseen vihollisen vastaiskujen alettua Taraksinojärven itäpään tasalle ja torjui asemissaan vihollisen kaikki hyökkäykset tien avaamiseksi itään.

Toinen kärkipataljoonista (II/JR 52) kääntyi itään ja eteni pari kilometriä Luusinkajoelle. Tässä tilanteessa joukkojemme hallussa oli maantietä kuusi kilometriä. Tämän lisäksi II/JR 52 oli suunnannut yhden komppaniansa (4K:n) koukkaamaan kolme kilometriä idemmäksi maantielle pisteen 219,6 maastoon eli Luusinkajärven länsipään tasalle. Komppania piti asemansa, ja oman pataljoonan taistellen lännestä edenneet osat saivat yhteyden komppaniaan 23.7.

Täten 14.Divisioonan operaation seurauksena vihollisrykmentti ja sen tukena olleet tykistöjoukot olivat jääneet saarroksiin Taraksinojärven, Omelianjoen ja Roukkulanjärven maastoon (koordinaatti). Kun ulosmurtautumisyritykset idän suuntaan kilpistyivät JR 52:n torjuntaan, vihollinen pakeni saarroksista lautoilla ja kopukoilla Roukkulanjärven yli koilliseen 23.-24.7. yöllä. Näiden motista selvinneiden määrä oli 2170 miestä. He siirtyivät maastoitse reilun 60 kilometrin matkan pohjoiseen Kiimasjärvelle ja koilliseen Kiimasjärvi-Ontrosenvaara-tielle seuraavan viikon aikana. Näin huomattava osa tämän suunnan vihollisjoukosta ja sen kalustosta oli poissa pelistä joksikin aikaa.

Tämän jälkeen idästä edennyt JR 52:n I Pataljoona ja lännestä edennyt JR 31:n III Pataljoona kohtasivat toisensa mottialueen keskustassa 24.7. Tällöin todettiin sotavankeja saadun yli 300. Kaatuneita vihollisia löydettiin 600. Sotasaalista saatiin merkittävä määrä, mm. 12 raskasta haupitsia, 12 kevyttä haupitsia ja 26 muuta tykkiä. Omat tappiomme olivat 85 kaatunutta ja 210 haavoittunutta. ENa 2018.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..