Tiilitehtaan lohko Syväri

Paikka:

Tiilitehtaan lohko Syväri

ID:

009085193

Sijainti:

Kuvaus:

Tiilitehtaan lohko sai nimensä Syvärin vastarannalla sijainneesta venäläisestä tiilitehtaasta. Tehtaan perustuksiin vihollinen oli kaivanut asemiaan, mistä muun muassa tarkka-ampujat toimivat Jatkosodan asemasotavaiheen aikana.

Kun Ala-Syväriltä oli tarkoitus käynnistää saksalais-suomalaisten joukkojen Syvärin ylimenohyökkäys vuoden 1941 lopulla, suomalaisen 11.Divisioonan tehtävänä olisi ollut saksalaisen 163.Divisioonan vasemman sivustan suojaaminen etenemällä Zaostrovjen (Saarentaan) kylään. Kun sillanpää olisi tullut varmistettua riittävästi, 11.D:n huoltoa varten olisi tehty silta Syvärin yli Tiilitehtaan kohdalle. Tätä varten 108 ponttonia oli kuljetettu läheiseen Kuuttilahteen. Tiilitehtaalle oli tarkoitus perustaa divisioonan hyökkäyksen kärkirykmentiksi kaavaillun JR 8:n huolto ja viestikeskus.

Edellytykset 11.Divisioonan ylimenohyökkäykselle ja sillan rakentamiselle kuitenkin raukesivat, kun puna-armeija löi Syvärin suuntaan pyrkivät saksalaisjoukot pois Tihvinästä joulukuussa 1941.

Sodan aikana Tiilitehtaan lohkolla ehti palvella rintamavastuussa monenlaisia joukkoja, muun muassa saksalainen 163.D sekä suomalaiset 5.D, 8.D, Ps.D ja 15.Pr. Nykyään alueella on miinavaara, ja siellä liikkumista on rajoitettu määräämällä seutu luonnonsuojelualueeksi. Sen rajat on osoitettu liitekartassa. ENa 2018.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..