Petsamon Erillisosasto Er.Os.P Atslemin tukikohta

Paikka:

Petsamon Erillisosasto Er.Os.P Atslemin tukikohta

ID:

009140021

Sijainti:

Kuvaus:

Suonikylän  vaiheen  jälkeen  osaston uudeksi päätukikohdaksi  tuli  Luttojoen varrella sijaitseva Atslem, jonne esikunta  siirtyi 16.4.1942.

Atslem sijaitsi Luttojoen varrella noin 60 km linnuntietä Raja-Joosepista. Alue oli  kuin luonnon muovaama linnoitus. Luttojoessa on Atslemin kohdalla mutka, joten joki  suojasi tukikohtaa etelän ja lännen suunnilta.

Tukikohta-alue rajoittui pohjoisesta Leirilampeen ja laajoihin  soihin. Eteläpuolella nousee jokirannasta  useiden kymmenien metrien korkuinen joen suuntainen pitkulainen mäki, joka  sai nimen Pättärä. Mäen laki on niin laaja, että sinne voitiin raivata urheilukenttä ja myöhemmin laskupaikka, jolta  pystyi nousemaan yhteys- ja sairaslentoihin käytetyt Fieseler Storch-koneet.

Pättärästä koilliseen on matala  ns.  Vanhan esikunnan kumpare ja alue rajoittuu noin puolen kilometrin päässä idässä Pättärää laajempaan pyöreähköön mäkeen, joka nousee parikymmentä metriä ympäröivää maastoa korkeammalle.

Tukikohdan sisällä on 200 x 300 metrin laajuinen Silmälampi. Lampien väliset kannakset ja mäkien väliset laaksot olivat helposti valvottavissa.

Maaston estearvoa lisäsivät tukikohta-aluetta ympäröivät ja sen sisälläkin olevat  suot. Joen rannassa oli maastollisesti edullinen veneiden lastauspaikka, mikä lisäsi Atslemin merkitystä myös huoltotukikohtana.

Tietä Atslemille ei ensivaiheessa  ollut, mutta sekin saatiin aikanaan.

Lähde kirjasta Urho Myllyniemi: Antti Pennanen, Petsamon, Lapin ja Rajan kenraali

PJo 2018

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..