Kenttävartio Asko Tahkokoski Rukajärvi

Paikka:

Kenttävartio Asko Tahkokoski Rukajärvi

ID:

009115022

Sijainti:

Kuvaus:

Paikalle perustettiin ensimmäinen kenttävartio kesäkuussa 1942, jolloin rintamavastuu tällä selustavarmistus lohkolla oli III/JR 31:llä. Alussa nimi oli vain KV2 sitten 18.7.42 alkaen KV ”Aura” ja 15.2.43 KV ”Nietos”. Kesäkuun alussa 1943 valmistui lopullinen kenttävartiopuolustus, jolloin tämän Kypäräjärven lohkon miehitti II/JR 10. Kenttävartion uudeksi nimeksi tuli ”Pyörre”. Marraskuussa 1943 lohkolle vaihtoi I/JR 52 ja kenttävartion uudeksi peitenimeksi tuli ”Asko”. Tämä nimi säilyi sodan loppuun saakka.

Kenttävartio Askon osuudesta Tahkokosken taistelussa kertoo sotahistorioitsija, rajakapteeni Tauno Oksanen esitelmässään:

"Pahin tilanne muodostui Tahkokosken yläpuolella sijainneelle kenttävartio ”Askolle”. Se joutui ensimmäisenä aamuyöllä 2.8.1944 kello kahden aikaan neuvostojoukkojen hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäys liittyi vihollisen 27. Divisioonan saarrostusoperaatioon. ”Asko” tuli vallata ja tuhota ennen hyökkäyskärjen Tsirkka-Kemijoen ylitystä. Hyökkääjä ei varmasti uskonut, että tuo kenttävartio taisteli sisukkaasti kaksi ja puoli vuorokautta ennen kuin suomalaiset joukot sen vapauttivat 4.8. kello 16.10. ”Asko” sitoi lähes pataljoonan vahvuiset vihollisen joukot taistelullaan ja aiheutti niille suuret tappiot. Harvoin on tullut esille, miten kenttävartion sisukas taistelu auttoi ja antoi aikaa suomalaisten vastahyökkäystä varten.

”Askon” miehityksenä oli vahvennettu joukkue luutnantti Mäkikuutin johdolla. Tukiaseena oli normaalien jalkaväkiaseiden lisäksi yksi 81. mm:n kranaatinheitin. Tukikohta oli hyvin varustettu ja linnoitettu ja sen puolustajat eivät antaneet periksi, vaikka ryssät pääsivät välillä jopa korsun katolle saakka. Kapteeni Perttulin johtaman 3./RajaJP 6:n vapauttaessa kenttävartion saarroksista, oli tukikohdassa seitsemän haavoittunutta puolustajaa korsussa lääkintämiehen sitomina. Heidän kohdallaan alkoi ankara taival: Purilailla tai paareilla KV ”Väinöön”, siitä hevoskärryillä Lietmajärvelle ja Kiimasjärven tien varteen. Siitä oli autokuljetus Tiiksan kenttäsairaalaan"

Lähellä olevan Tahkokosken koordinaatit ovat 64.248380, 32.336402   RSHY / AHa 2018

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..