Kenttävartio Unikeko ja lottien sieppaus Rukajärvi

Paikka:

Kenttävartio Unikeko ja lottien sieppaus Rukajärvi

ID:

009115024

Sijainti:

Kuvaus:

Paikalle perustettiin ensimmäinen kenttävartio tammikuussa 1942 ”Kummitus” nimisenä. Toukokuussa -42 siirrettiin kenttävartiolinja Korpilahti – Alamijärvi linjalle ja kenttävartio lakkautettiin. Marraskuussa -42 KV-linja palautettiin Ontajärven rantaan. Kenttävartion nimi oli jatkossa ”Laukku” > ”Mela” > ”Tuli” > ”Unikeko” > ”Into”. Kesäkuussa 1944 oikaistiin KV-linja Korpilahdelta Jolmajärvelle, jolloin kenttävartio miinoitettiin ja jätettiin tyhjäksi. Kenttävartiossa olivat vuorollaan 5./JR10 > tyhjä > 9./JR52 > 10./JR52 > 3./JR52 > 2./Rj.P6 > 1./Er.P24.''

Ontajärvellä kummitteli

Puna-armeijan vuosipäivänä 23.2.1942 hyökkäsi 300 miehinen vihollisosasto kenttävartio ”Kummitukseen”, jota puolusti 10 sotilasta. Hyökkäys oli viholliselle tuhoisa, sillä kaatuneita oli 56 mukaan lukien osaston komentaja ja vangiksi jäi 12 sotilasta. Omat tappiot olivat yksi haavoittunut. Lisää tapahtuman kulusta KANSA TAISTELI 2/1981 ”Ontajäevellä kummittelee” sivut 20-22.

Lottien kova kohtalo jouluaattona 1943

24.12.42 klo 7.00 läksivät 2./Rj.P6:n komentopaikalta ”Hukasta” lotat Anni Tekkala ja Kirsi Ruotsalainen hevoskyydillä komppanian kenttävartioihin viemään joulutuliaisia. Hevosia oli kaksi ajomiehinä jääk. Väinö Komulainen ja Janne Savolainen sekä lottien apumies jääk. Uuno Ulgren ja lomalta palaava jääk. Voitto Pynninen. Kolonan käyttämä huoltotie kulki maantietä pitkin Korpilahdelle ja siitä eteenpäin Ontajärven jäällä. Kolona oli käynyt jo joulutervehdyksellä KV ”Uskossa” ja ”Hytissä” ennekuin se saapui Unikekoon. Klo 8.00 oli yhteyspartio kulkenut ”Unikeosta” ”Iikkaan” ja ilmoittanut reitin olevan selvä. Klo 9.00 lähti kolona matkalle ja klo 9.15 ”Unikeon” ja ”Iikan” puolivälissä sen yllätti vihollispartio. Vihollinen hyökkäsi rantaväijytyksestä, jonne oli tullut ilmeisesti edellisenä yönä käyttäen hyväkseen jäätynyttä railokohtaa, jossa jälkiä ei näkynyt. ”Kostaja” vihollisosastossa oli 20 miestä ja syntyneessä kahakassa kaatuivat molemmat hevosmiehet (Komulainen, Savolainen) ja jälkimmäinen hevonen. Edellä kulkenut hevonen ja siinä ollut jääkäri Pynninen pääsivät pillastuneella hevosella ”Iikkaan”. Molemmat lotat ja heidän apumies joutuivat vangiksi.

”Iikasta” lähti yksi ryhmä vänr. Runolinnan johdolla takaa-ajoon ja vähän myöhemmin ”Unikeosta” vänr. Kupilan johdolla 2 ryhmää. Partiot saivat kosketuksen viholliseen Ontajärven itärannalla p.74-50 / i.21-00 kohdalla , mutta vihollisen tuli pakotti heidät luopumaan takaa-ajosta ja ne palasivat tukikohtiinsa.  Takaa-ajoa jatkettiin klo n.11.00 tukikohdista kootuilla joukoilla: ”Hytti” ylik. Miettisen johdolla 25 miestä, ”Unikeko” kers. Hartikaisen johdolla 16 miestä ja ”Hukka” komentopaikalta reservijoukkue vänr. Blomin johdolla 25 miestä. Lisäksi ”Uskosta” läksi n.13.45 takaa-ajoon kaukopartio-osasto 45 miestä vänr. Richardtin johdolla. Ontajärven itärannalta löytyi runsaasti jälkiä ja kaksi leiripaikkaa. Lisäksi vihollispartio oli miinoittanut rannan, jolloin yksi miehistä menetti kantapäänsä miinaan. 25.12 aamuhämärissä löysi Richardtin partio ryssän menojäljet ja upottavassa suossa näkyi pienenpiä jälkiä, joten kysymyksessä olivat lotat. Vihollisen suuren etumatkan takia partio keskeytti takaa-ajon ja palasi pettyneenä  takaisin.
Tapaus järkytti suunnattomasti 14.Divisioonan sotureita sotamiehistä kenraaliin. Myös sodan jälkeen veteraanit muistelivat lottien kohtaloa liikuttuneina. Lotat Anni Tekkala ja Kirsti Ruotsalainen palautettiin kotimaahan ensimmäisessä vankien vaihdossa.

Lähteet: sotapäiväkirjat 2./Rj.P6 nro 21206 s.41-42 ja Rj.P6 nro 21188 s.38-40

Unikeon sijainti sekä lottien kulkureitti ja sieppauspaikka kuvissa. RSHY / AHa 2018

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..