Lottakanttiini Turina-Tupa Rukajärvi

Paikka:

Lottakanttiini Turina-Tupa Rukajärvi

ID:

009115032

Sijainti:

Kuvaus:

1./Rj.P6 sai tehtävän rakentaa Ontajärven pohjoispuolelle Roksjärven lohkon VALISTUSTALON. Talo sijoitettiin komppanian komentopaikan läheisyyteen aivan etulinjan tuntumaan. Ensimmäinen tilaisuus uudessa talossa oli 22.12.1942 Lieksan ja Pielisjärven edustajien rintamavierailu, jossa oli mukana 100 pielisjärveläistä sotilasta. Valistustalon vihkiäisiä vietettiin 1.1.1943, jolloin se sai nimen TURINA-TUPA. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan divisioonan komentaja kenraalimajuri Erkki Raappana. Turina-Tuvan vaikutuspiirissä oli parhaimmillaan 800 sotilasta (Rj.P6:n 1.ja 2. komppaniat sekä Krh.K/JR31). Valistustalossa pidettiin viihdetilaisuuksia, koulutustilaisuuksia, juhlia, jumalanpalveluksia ja päivittäin se toimi lottakanttiinina. Talossa oli suuri penkeillä varustettu sali näyttämöineen, kirjastohuone ja keittiö. Valistutalon läheisyyteen rakennettiin kanttiinilotille erillinen "tyyppipiirustuksen" mukainen asuintalo.

Turina-Tuvan pitkäaikaisin emäntä oli lotta Eila Piirikkälä:
"Kuusankoskelainen Eila Piirikkälä lähti jatkosodan aikaan kesällä 1942 lotaksi Rukajärvelle. Rintamalle mennessään Eila oli 21-vuotias. Hän toimi siellä kanttiinissa emäntänä, kiersi lähiseudulla tuuraamassa lomille lähteviä, hoiti sumppijunaa ja lauloi joskus viihdytyskiertueiden esiintyjien joukossa, myös rintamaradiossa. Eila piti paluuseensa, kesään -44 asti, mukanaan vieraskirjaa, johon kanttiinissa vierailevat sotilaat ja toiset lotat kirjoittivat tervehdyksiään".
31/12 -43 Eilan työtoveri lotta Maija-Kyllikki kirjoitti heidän jättäessään Turina-Tuvan:
"Niin, kultainen Eila siskoni olemme matkalla pois rakkaalta Turina-Tuvaltamme. Mutta uskon, että saamme pian palata takaisin ja Eila, eikö totta, se on oleva ilonpäivä. Kiitos sinulle tästä ajasta jonka sain olla kanssasi Turina-Tuvalla
",
Tämä sotilaiden ja lottien tuntoja peilaava arvokas Eila Piirikkälän vieraskirja löytyy skannattuna netistä google-haulla: lottana-rukajarven-suunnalla-eila

24.12.1943 Ontajärven eteläosassa tapahtuneen lottien sieppauksen jälkeen lotat määrättiin siirrettäväksi pois etulinjasta. Tämä tapahtui siis Turina-Tuvan osalta 31.12.43 kuten "jäähyväistekstissä" kerrotaan. Sotapäiväkirjojen mukaan valistustalossa jatkettiin edelleen muita tilaisuuksia paitsi kanttiinitoimintaa.
Tukilinjalla asemissa ollut 24.Krh.K (ent. Krh.K/JR31) sai huhtikuussa -44 tehtäväkseen siirtää Turina-Tupa ja lottien talo tukilinjalle. Siirto valmistui toukokuussa. Ei ole tietoa tulivatko lotat takaisin uusittuun Turina-Tupaan, mutta ainakin viihdytystilaisuuksia siellä järjestettiin jopa 150 katsojan joukolle.

Lottia oli Rukajärven suunnalla yhteensä noin 1000, joista 9 menehtyi ja 2 joutui vangiksi. Lottien tehtäviä oli kanttiinitoiminta, sairaanhoito, viestitoiminta, ilmavalvonta ja toimistotyöt.

Kohteeseen pääsee menemällä Ontajärven kylästä veneellä Halosenniemeen ja siitä patikoiden. Tosin Turina-Tuvan jäänteitä ei löydy sen siirrosta johtuen, mutta kyllä vieressä sijainneen komentopaikan (kuva 7). RSHY / AHa 2018

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..