Lochnagradin miinakraateri La Boiselle Ranska

Paikka:

Lochnagradin miinakraateri La Boiselle Ranska

ID:

033001023

Sijainti:

Kuvaus:

Ranskan pohjoisosassa on pieni Albertin kaupunki, sen lähellä (3,5 km koilliseen) on La Boisellen kylä, viereisellä pellolla on Howthornin harjanne, harjanteella on kraateri jonka halkaisija 80 m ja syvyys arviolta 10 m. Tämän kuopan syntyhistoria liittyy Ensimmäiseen Maailmansotaan.

Englannin siirtoarmeijassa oli paljon kaivosmiehiä, sodanjohto sai idean kaivaa tunneleita saksalisten etulinjan alle, kerätä juuri tähän kohtaan 4000 kg räjähdysainelatauksen. Heinäkuun 1. päivänä 1916 kello 7.30 englantilaiset aloitti rajun muutamia minuutteja kestäneen tykistökeskityksen. Keskityksen jälkeen maanalainen lataus räjäytettiin, se oli lähtömerkki jalkaväelle. Räjäytyksen tarkoitus oli viimeistellä saksalaisten paniikki, maamassat hautasivat alleen puolustajan sotilaita. Tapahtuma oli kieltämättä aikamoinen näky.
Englantilaiset oletti että tykistökeskitys ja räjäytykset tuhoaisi piikkilankaesteet ja konekivääripesäkkeet. Toisin kuitenkin kävi, mitä enemmän tykistö ampui maastoa, niin sitä pehmeämmäksi maasto muuttui. Sirpalevaikutus väheni oleellisesti. Saksalaiset oli ollut helppo kaivautua kalkkipitoiseen maastoon ja rakentaa ainakin kolme yhtä vahvaan linjaan. Keskitys ei kyennyt hävittämään piikkilanka esteitä, kokemattomat huonosti koulutetut siirtoarmeijan sotilaat marssi avorivissä suoraan saksalaisten konekiväärien eteen.

Tämä ensimmäinen päivä oli englannin sotahistorian synkin päivä, iltaan mennessä oli kaatunut lähes 20000 miestä, 40000 haavoittui tai katosi. Saksalaisten tappiot olivat noin 8000 miestä. Ranskalaisten menestys oli hieman parempi, he sentään pääsivät toisen puolustuslinjan eteen, heitä kaatui noin 2000. Heidän "pelastuksensa" oli se että he lähtivät liikkeelle kaksi tuntia sovitun H-hetken jälkeen. Operaatio pysähtyi kokonaan 5.heinäkuuta. Tämän lohkon taistelu liittyi osana Sommen viisikuukautta kestäneeseen operaatioon. Operaation hinta on uskomaton, sen tulokset olivat olemattomat, kaikki se maa-ala joka onnistuttiin valtaamaan, menetettiin myöhemmin. MKe 2018.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..