Sommen taistelusta kertova museo Albert Ranska

Paikka:

Sommen taistelusta kertova museo Albert Ranska

ID:

033001024

Sijainti:

Kuvaus:

Sommen museo pyrkii kertomaan tämän taistelun kulusta joka kesti yhteensä viisi kuukautta, sen tulokset jäivät olemattomaksi, kilometrin eteneminen aiheutti yli 40000 miehen tappiot ja lopulta vallattu maa-ala menetettiin.

Sommen taistelu oli ensimmäisiä englantilaisten suunnittelemia suuria offensiiveja. Muutamat brittien ja ranskalaisten uudenpolven komentajat tohtivat epäilivät johtaisiko hyökkäys läpimurtoon. Siirtoarmeijan komentaja kenraali Sir Douglas Haig lähti siitä olettamuksesta että raskas tykistökeskitys ja jalkaväen massahyökkäys pystyy tuhoamaan saksalaisten asemat. Haig esitti ajatuksen että keskityksen jälkeen lähetettäisiin tiedustelijat tutkimaan miten keskitys on tehonnut. Rintama komentaja kenraali Henry Seymour Ravlinson kuitenkin uskalsi hylätä tämän ajatuksen vaikka olikin virkaiältään nuorempi.

Ensimmäisessä Maailmansodassa miljoona-armeijoiden liikuttelu rautateillä oli helppoa ja suhteellisen nopeata, Ilmavaaraa ei tuohon aikaan ollut olemassa. Siihen mihin junat pysähtyivät, loppui käytännössä myös liike, se kävi ainakin erittäin hitaaksi. Sen aikaisia komentajia on moitittu typeriksi käskijöiksi kaukana rintaman takana. Totuus on että sen aikaisilla komentajilla ei ollut mitään kokemusta liikutella niin suuria armeijoita. Ensimmäiseen Maailmansotaan mobilisoitiin reilut 14 miljoonaa miestä. Sodan alettua elokuussa 1914 liikuntasotaa kesti reilun kuukauden, sen jälkeen armeijat kaivautuivat juoksuhautoihin. Se mihin komentajat luottivat, oli massiivisen tykistön käyttö ja jalkaväen massahyökkäys. Taistelukenttää todellisuudessa hallitsi konekiväärit, piikkilanka ja juoksuhaudat.

Sotaa yritettiin saada jälleen liikkuvaksi uusilla aseilla mutta vanhoilla keinoilla. Myrkkykaasut osoittautuivat yhtä vaaralliseksi hylkääjälle kuin puolustajalle. Alkeellisia panssarivaunuja oli aivan liian vähä ja tekninen kestävyys heikkoa. Konepistoolin ajatus ja kehittely alkoi maailmansodan juoksuhaudassa. Ase ei ehtinyt tähän sotaan. Ensimmäinen sarjatuotanto konepistooli oli amerikkalainen Thomson konepistoolin.

Erich Maria Remarguen kuvaa osuvasti Ensimmäisen Maailmansodan luonnetta kirjansa otsikossa. Länsirintamalta ei mitään uutta".

MKe 2018.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..