Kapteeni Malisen viimeinen komentopaikka Viipurissa

Paikka:

Kapteeni Malisen viimeinen komentopaikka Viipurissa

ID:

009105032

Sijainti:

Kuvaus:

Kapteeni Amos Benjam Malinen komensi 20 Pr:n I pataljoonaa Viipurin viimeisenä päivänä 20.6.1944.

I pataljoona lähti viimeisenä Karhumäestä kohti Viipuria 16.6.1944 klo 14.40. Tammisuon asemalla pataljoona oli 19.6.1944 klo 5.25. Tammisuon asemalta Viipurin keskustaan hieman vajaat viisi kilometriä, oletettavasti pataljoona oli kaupungissa joskus 10 - 11.00 aikaan. 20Pr:n komentaja Kemppi käski Malisen pataljoonan prikaatin reserviksi. Malinen valitsi komentopaikakseen Pellervonkatu 7:ssä olevan Kansan Työ lehden toimituksen rakennuksen. Paikka on 250m Punaisen lähteen torilta. Pataljoonan miehet majoittuivat läheisiin vähänkin ehjiin taloihin.

20.6 iltapäivällä II pataljoonan sekasortoinen perääntyminen Ristimäestä aiheutti sen että eversti Kemppi komensi Malisen pataljoonan vastaiskuun, tarkemmin sanottuna miehittämään jo hylätyt asemat. Kapteeni Malinen oli mahdottoman edessä, hän lähti toiseen taisteluunsa koko sodan aikana. Talvisodassa hän osallistui yhteen taisteluun. Matkalla Ristimäkeen tuli vastaan enemmän tai vähemmän hermostuneita II pataljoonan miehiä, nämä vetivät mukaansa osan Malisen kokoamasta joukosta.
Perimätiedon mukaan kapteeni Malinen pääsi Ristimäen hautausmaan kulmalle, siellä hän epätoivoisesti yritti saada miehiä tyhjään etulinjaan. Puna-armeija oli jo liikkeellä hyökkäysvaunujen tukema kohti etulinjaa. Malisen yritys epäonnistui, hänestä sen jälkeen ole muuta tietoa kuin erilaisia huhuja.

Malisen hautakivi on Hämeenlinnan Ahveniston sankarihautausmaalla. MKe 2019.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: