Messerschmitt Bf 109 maanalainen tehdas Tsekki

Paikka:

Messerschmitt Bf 109 maanalainen tehdas Tsekki

ID:

420001006

Sijainti:

Kuvaus:

Alkuvuodesta 1944 liittolaiset olivat saavuttaneet ilmaherruuden Saksan suhteen ja suurten teollisuuskaupunkien pommitukset tapahtuivat melkein päivittäin ja öisinkin. Tuotannon jatkumisen varmistamiseksi osa saksalaista sotateollisuutta siirrettiin olemassa oleviin kaivoksiin Etelä-Saksassa. Tilantarve oli paljon suurempi kuin käytettävissä olevat tilat, joten myöskin sopivat tunnelit otettiin käyttöön.
Tšekin tasavallan Brodin ja Brnon välisellä rataosalla oli kolme tunnelia. Kesällä 1944 käynnistettiin käyttöönotto ja ensimmäisestä tunnelista tehtiin nopeasti tehdas Messerschmitt Bf 109 -hävittäjäkoneiden tuotantoon. Toinen ja kolmas tunneli olivat valmiita myöhemmin sinä vuonna ja siivet valmistettiin siellä. Wiener Neustadter Flugzeugwerke -yritys muutti osan tuotannostaan tunneliin. Siellä työskenteli noin 8 000 orjatyöläistä ja saksalaista insinööriä ja Wiener Neustadter oli Bf 109 -koneiden kolmanneksi suurin valmistaja. Koneita valmistui 7-10 kappaletta päivittäin. Bf 109 koneita valmistettiin kaikkiaan 33,984 kpl vuosina 1936-1945.
Kaikille sotilaallisille laitoksille, jotka sijaitsivat tunneleissa, annettiin lintujen nimet ja Brnon lähellä sijaitsevalle tunnelille annettiin koodinimi Storch. (Haikara)
Lentokoneiden lopullinen kokoonpano suoritettiin lähellä pientä kiitotietä Brnossa ja myöhemmin siirrettiin kaupunkeihin Letnany ja Kralupy.
Tišnovan rautatieasemaa pommitettiin huhtikuun lopussa 1945 ja Puna-armeija saapui 9. toukokuuta. Pian sen jälkeen venäläiset teknikot alkoivat kerätä tietoja ja veivät työstökoneet ja lentokoneet Moskovaan. JHe 2019.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..