Peukaloniemi vihollisen asemat ja tunneli Rukajärvi

Paikka:

Peukaloniemi vihollisen asemat ja tunneli Rukajärvi

ID:

009115048

Sijainti:

Kuvaus:

Vihollisen asemat

Suomalaisten miehitys Peukaloniemessä oli yksi pataljoona, josta rintamavastuussa oli kerrallaan kaksi komppaniaa - toinen etulinjassa ja toinen pitkällä oikealla sivustalla.
Myös venäläisillä oli tällä Kompakantien puolustuslohkolla yksi pataljoona, josta yksi komppania oli etulinjassa. Etummainen taisteluhauta oli vain 150 metrin päässä suomalaisten asemista ja sitä käytettiin etupäässä tähystykseen, rynnäkön valmisteluun ja tarkka-ampujien toimintaan. Sen kummassakin päässä oli vahvat betoniset ampumapesäkkeet, muita pesäkkeitä ei ollut. Etummaisen linjan takana oli kaksi varsinaista puolustuslinjaa, joiden yhteydessä oli myös majoituskorsut. Raskas aseistus oli näissä asemissa kuten konekiväärit, pikakiväärit, pst-kiväärit, pst-tykit ja 82mm heittimet. Piikkilankaeste oli etummaisen linjan ja puolustuslinjan välissä. Tykistön asemista ei ole tietoa. Tiedot saatiin sotavankien kertomuksista ja oman ilmakuvauksen tuloksista.

Vihollisen tiedustelu suomalaisten asemista

Tiedustelu oli sodan aikana tehokasta puolin ja toisin. Suomalaiset saivat sotasaaliina vihollisen tiedustelukartan. Se käsitti koko kiinteän linjan ja takamaaston aina Rukajärven kylään saakka. Kartassa värikoodein oli merkitty kohteet, jotka voitiin tuhota suoralla ja mitkä epäsuoralla tulella. Lisäksi karttaan oli merkitty tieosuudet, joita voitiin tähystää. Sotasaaliskartta piirrettiin puhtaaksi KTR18:n esikunnassa, josta kartasta Peukaloniemen osuus on kuvassa B1.

Mystinen tunneli

Matti Virkkunen stm 5./JR52 (RSHY veteraanihaastattelu)
Sitten heinäkuussa -44 jouduttiin Peukaloniemeen. Meidän tukikohta oli "Kämppä" aivan etulinjassa. Olimme kuulleet, että siinä etumaastossa pitäisi olla tunneli. Kerran vartiovuorossa kun periskoopilla kateltiin, niin alähän mittään, sieltä nousi 20 metrin päästä savu ihan kuin tupakkaa poltettaessa savu tupsahtaa. Tämä oli varma merkki, että se on siinä se tunnelin suu. Nyt tuli jutut mieleen, kun oli ihmetelty, että mikä ihme siinä on, kun se hyökkää niin se on siinä silmänräpäyksessä meidän asemissa.
Aselepo oli tullut ja päästy Saunajärvelle, kun tuli takaisinlähtökäsky sinne piikkilangan purkaukseen. Peukalonimessä piikkilankoja ruvettiin purkamaan, tolpat sahattiin juuresta poikki ja piikkilangat kerättiin kuin heinät karholle. ... Kun tultiin Peukaloniemen nokkaan tuttuun paikkaan tuli tilaisuus katsoa se tunneli. Se oli ehkä noin 70-80 metriä pitkä. Se tuli sieltä maan sisästä ja saattoi olla noin kaksi metriä se halkaisija. Se oli verhottuna sellaisilla 6-tuumaisilla tukilla, yltä ja päältä ja joka paikasta. Punaisilla lipuilla kiellettiin sisälle meno. Semmonen oli se tunneli.

Tsulkov Pavel Aleksejevitsh sotavanki 10.7.44 (Raappanan tiedustelijat s.455-459)
Kuulustelupöytäkirjasta tiivistetty: 27.D:n komentaja antoi käskyn rakentaa iskuryhmälle suojattu hyökkäysvalmiusasema rynnäkköetäisyydelle suomalaisten asemista. Käytävä rakennettiin 20.5-27.6.44. Käytävän pituus oli noin 120 m (arvio). Syöksyaukosta, joka on kuolleessa kulmassa, oli matkaa etummaiseen taisteluhautaan noin 60 m. Käytävä kulki neljän metrin syvyydessä ja sen korkeus oli 1,7 m ja leveys 1,2-1,4 m (katso kuva B6). Vanki ei itse ole käynyt käytävässä, mutta toiset olivat sen hänelle kuvanneet. Sotavanki oli sitä mieltä, ettei raskaan kenttätykistön ammuksilla saada sortumista aikaan käytävässä.
Käytävän taktinen tarkoitus: Isompi ryhmä odotti tunnelissa ja teki rynnäkön vasta kun jalkaväen hyökkäys oli sisäänmurtovaiheessa. Pienempi vanginsieppausryhmä suoritti tehtävän tunnelista käsin ilman tykistön ja krh:n tulivalmistelua. Hiljaisena aikana oli käytävän syöksyaukossa kaksi tähystäjää. Tunnelia oli vangin mukaan käytetty hyökkäykseen 10.7.44 mennessä kolme kertaa.

Opastus:

Rukajärven kylän tien risteyksestä ajetaan asfalttitietä itään 19,2 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle - kyltti ????????? (Perttijärvi). Hyväkuntoista soratietä ajetaan 18,2 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle. Loppumatka 7,7 km suomalaisten etulinjaan ajetaan huonokuntoista metsätietä. Vihollisen asemat ovat tien kohdalla n.250 m ennen suomalaisten etulinjaa.

Lue myös:
- Peukaloniemi tukikohta Rukajärvi
- Peukaloniemi patatj.KP Pokkalampi Rukajärvi

RSHY / AHa 2020

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..