Peukaloniemi patalj.KP Pokkalampi Rukajärvi

Paikka:

Peukaloniemi patalj.KP Pokkalampi Rukajärvi

ID:

009115049

Sijainti:

Kuvaus:

Pataljoonan komentopaikka

Peukaloniemen eteentyönnetty tukikohta toimi Tunkuantien "tulppana". Rintamavastuussa olleen pataljoonan komentopaikaksi löydettiin jo syksyllä 1941 Pokkalampi, jonka etäisyys omasta etulinjasta oli linnuntietä 2 km ja metsätietä 3 km. Komentopaikka sijaitsi tällä paikalla sodan loppuun saakka, jolloin 10.9.44 irrottauduttiin ja aloitettiin paluumarssi kotimaahan.
Pataljoonan vastuulle kuului Peukaloniemen tukikohdan lisäksi kenttävartiolinjaa Jousijärveltä länteen. Vastuupataljoona vaihtui tiuhaan tahtiin, kuten kuvan C12 taulukko kertoo.

Pokkalampi on tullut tunnetuksi kesän 1942 SA-kuvista, joissa pataljoonan komentokorsua kehuttiin Rukajärven etulinjan komeimmaksi korsuksi .... ja varsinkin kun sitä isännöi tuolloin legendaarinen everstiluutnantti Arnold Majewski. "Mäskin" 14.6.42 alkanut komennus Peukaloniemeen piti 10.10.42 päättyä vaihtoon, mutta vaihtopäivänä hän läksi tarkastamaan etulinjaan aamuyön taistelun tulosta ja tapasi kohtalonsa. Hänen jälkeensä komentokorsussa piti majaa iso joukko Rukajärven suunnan tunnettuja pataljoonan komentajia - katso kuva C12 teksti.

Tykistötie ja tykistön asemat

Peukaloniemen ja kenttävartioiden huolto tapahtui Tunkuantietä pitkin, jonka liikennettä vihollinen pystyi paikoin tähystämään. Asian helpottamiseksi suunniteltiin Rukavaaralta läpi soiden ja metsäsaarekkeiden uusi ajoneuvoliikenteelle sovelias tie, joka valmistui alkukesästä 1943. Tie kulki Karnisjärven kaakkoispuolella olleiden tykistön asemien kautta ja sai siitä nimen "Tykistötie". Ontajoen yli pioneerit rakensivat kaksi siltaa - varsinainen silta pituus 33 m, leveys 4,5 m ja varasilta 30 m / 2,5 m. Uusi huoltotie Rukavaarasta Pokkalammelle oli pituudeltaan noin 13 km. Tämä tie toimi myös kiertotienä Rukavaaralta Rukajärvelle, koska päätietä pystyi vihollinen myös tähystämään.

Peukaloniemen tulitukena oli kaksi tykkipatteria, joista toinen oli kanuuna- ja toinen haupitsipatteri. Tykistöllä oli suuri merkitys Peukaloniemen puolustuksessa, kun vihollinen teki tämän tästä tukikohdan valtausyrityksiä onnistumatta niissä. Esimerkiksi mainitussa 10.10.42 taistelun torjunnassa ja takaisinvaltauksessa tykistön ammuskulutus oli 740 laukausta.

Opastus

Rukajärven kylän tien risteyksestä ajetaan asfalttitietä itään 19,2 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle - kyltti Perttijärvi. Hyväkuntoista soratietä ajetaan 18,2 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle. Loppumatka 7,7 km suomalaisten etulinjaan ajetaan huonokuntoista metsätietä. Etulinjasta ajetaan vielä 3 km kovapohjaista metsätietä 200 metrin päähän kohteesta.
Toinen vaihtoehto on kävellä Ontajoen varresta vanhaa sota-aikaista tieuraa, jolloin on varauduttava muutamaan märkään suotaipaleeseen. Autoparkista Pokkalammelle on patikointia noin 4 km - katso reittikuva.

Lue myös:

- Peukaloniemi tukikohta Rukajärvi
- Peukaloniemi vihollisen asemat ja tunneli Rukajärvi

RSHY / AHa 2020

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..