Tammiston hautausmaa Viipuri

Paikka:

Tammiston hautausmaa Viipuri

ID:

009105133

Sijainti:

Kuvaus:

Tammisuon asema sijaitsee noin viisi kilometriä Viipurista koilliseen. Viipurin kaupunkiin Tammisuo liitettiin vuonna 1932. Hautausmaa sijaitsee asemalta pohjoiseen noin puolitoistakilometriä, Alue on uusiokäytössä, kiviaita ja portti ovat säilyneet. Hauta-alue vihittiin käyttöön 16.10.1918. Kyseinen yhdeksän hehtaarin alue oli 30-luvulla Viipurin eniten käytetty hautausmaa.

Ne Talvisodan kaatuneet, jotka ehdittiin haudata Tammistoon, siirrettiin Jatko sodan aikana uuden Tuomiokirkon viereen keskikaupungille. Mitään muistomerkkejä ei tällä hautausmaalla ole jäljellä. 

Harvemmin kirjoihin yltänyt tapaus on, kun kesäkuussa 1944. Puna-armeijan panssariosasto yritti läpimurtoa juuri tässä maastossa. Vaunut olivat liikkeellä ilman suojamiehistöä, suomalaiset saivat torjuttua tämän yrityksen. 

Tammiston kappelin sijainti on toisen tiedon mukaan hautausmaan pääkäytävää vastapäätä, Karjalan kartoissa se on piirretty lähelle Y-risteystä. Asian varmistaminen tarkoittaa paikalla käymistä, jos jotain merkkejä rakennuksesta löytyisi.

Karjalan kartoissa Tammiston kappeli on merkitty paikkaan 60.74072, 28.80949

Siunauskappelin suunnitteli arkkitehti Jalmari Lankinen vuonna 1937. Rakennus vaurioitui pahoin talvisodassa ja nyt se on kokonaan kadonnut maisemasta. Kuvat: MKe 2020, internet, SA kuvat Oikaistu tietoja 17.1.2021

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: