Belgialaisen lentäjän kostolento

Paikka:

Belgialaisen lentäjän kostolento

ID:

032004011

Sijainti:

Kuvaus:

Belgialainen Jean de Selys Longchamps syntyi 31.toukokuuta 1912. Toisen Maailmansodan alettua hän oli Belgian armeijassa. Saksalaisten vallattua Belgian toukokuun lopulla 1940 Jean de Selys jäi saksalaisten vangiksi. Hän kuitenkin onnistui pakenemaan leiriltä ja päätyi Englantiin.

Valehtelemalla ikänsä hän pääsi RAF:n lentäjäkoulutukseen (28 vuotiaana hän olisi ilmeisesti ollut liian vanha). Aika pian kouluttajat huomasivat hänen lahjansa lentäjänä, taitava ja rohkea, kohtalaisen hyvä yhdistelmä silloisessa maailmassa.

Jean de Selys sai nimikkokoneekseen Hawker Typhoon torjuntahävittäjän, se oli vahvasti aseistettu ja 2000 hv Rolls- Royce Vultare moottori takasi vauhdin etenkin matalalla lennettäessä.

Jean de Selys sai kuulla että hänen isänsä oli joutunut Gestapon kuulusteluun ja kuollut. Gestapon päämaja oli korkeassa (12 kerrosta) rakennuksessa keskellä Byrsseliä. Osoite on 453 Avenue Louise.

Jean de Selys vaati esimiehiltään kostolentoa Brysseliin, siihen ei suostuttu, sotahan ei ollut yhdenmiehen sotaa. 20. tammikuuta 1943 hän pääsi siipimieheksi pommituslennolle Belgiaan. Hän lähti omille teilleen kohti Brysseliä matalalla lentäen. Hän tunsi paikat, otti tähtäimeen tuon korkean rakennuksen. 20 mm tykit teki pahaa jälkeä ja tappoi ainakin 4 Gestapon virkailijaa joiden mukana meni paikan päällikkö. Monia haavoittui ja varmasti herätti pelkoa. 

Jean de selys palasi lennolta ehjänä, perillä hänet haukuttiin ja alennettiin. Lentämistä häneltä ei kuitenkaan riistetty, olihan muutenkin puutetta hyvistä lentäjistä.

16. elokuuta 1943 Jean de Selys palasin taistelulennolta RAF:n Mastonin kentälle. Vahvistamattoman tiedon mukaan kone oli vaurioitunut, meni laskussa nokilleen ja Jean de Selys menehtyi. Hänelle myönnettiin postuumisti Lentoansioristi (DFC).

Rakennus johon lentäjä teki hyökkäyksen, on vielä olemassa. Rakennuksen edessä on hänen muistomerkkinsä.

Kuvat ja tiedot: internet 10.4.2020 MKe

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..