Teikarsaari (myös Teikarinsaari), Viipurinlahti

Paikka:

Teikarsaari (myös Teikarinsaari), Viipurinlahti

ID:

009043018

Sijainti:

Kuvaus:

Viipurinlahden Teikarsaari kuului entisen Viipurin läänin Säkkijärven kuntaan. Teikarsaari on kolme kilometriä pitkä ja leveimmillään vajaan kilometrin mittainen. Laivalaituri sijaitsi koillisrannalla sijaitsevassa Haukilahdessa.

Teikarsaaren strateginen sijainti Viipurinlahden suulla aiheutti sen että saaressa käytiin kovia taisteluja useaan kertaan 1939-1944.

Talvisodassa Teikarsaaressa taisteltiin 2.3.1940 aamuyöstä alkaen ja saaresta vetäydyttiin 2. ja 3. päivän välisenä yönä. Illalla 3.3. Rannikkoryhmän komentaja kenraaliluutnantti Oesch antoi käskyn jossa Teikarsaari tuli sisällyttää pääpuolustuslinjaan. Tämä merkitsi sitä, että menetetty saari oli ehdottomasti vallattava takaisin. Vastahyökkäys käynnistettiin 4.3 ja noin 09.00 hyökkääjät pureutuivat saaren pohjoisosaan mutta neuvostoliittolaisten saatua lisävoimia ja panssareiden hyökätessä jäältä osaston sivustaan oli suomalaisten illalla irtauduttava ja vetäydyttävä Vilaniemeen. Teikarsaari jäi neuvostoliitolaisten haltuun sodan loppuun saakka.

Jatkosodan hyökkäysvaiheessa 8.D.n joukot ylittivät 24.8.1941 Viipurinlahden Tervaniemen tasalta Lihaniemeen ja Teikarsaari säilyi toistaiseksi neuvostoliittolaisilla.  Suomalaisten toimet ottaa haltuun Viipurinlahden suu johti Teikarsaaren valtaukseen 29.8. ja joukot etenivät Uuraansaareen sekä Hannukkalaan 1.9 mennessä.

Heinäkuussa 1944 Viipurinlahden ankarimmat taistelut käytiin Teikarsaaressa. Leningradin Rintaman suunnitelman mukaan Teikarsaari ja Uuraansaari oli vallattava Viipurinlahden ylimenon vasemman sivustan suojaamiseksi. Ensimmäinen hyökkäys alkoi 30.6 myöhään illalla jolloin idästä maihin noussut pataljoona sai rannan haltuunsa jatkaen pitkälle saareen. Suomalaisten saatua mantereelta vahvistuksina kolme komppaniaa lähti vastahyökkäys käyntiin ja lähes koko vihollispataljoona tuhottiin 1.7 aamuun mennessä. Viholliset yrittivät 1.7 klo. 08.30 uutta maihinnousua joka torjuttiin. Seuraavina päivinä vihollisen häirintätuli saareen jatkui ja se teki tunnusteluhyökkäyksiä. 4.7 klo 10.00 aikaan viholliset nousivat maihin Teikarsaareen ilmapommitusten ja tyksitövalmistelun jälkeen. Hyökkäykset ja suomalaisten vastahyökkäykset aaltoilivat saaressa koko päivän ja yön kunnes 5.7 aamuun klo 07.00 mennessä saari oli puhdistettu vihollisista. Kello 09.30 vihollinen aloitti uuden tulivalmistelun ja maihinnousun ja onnistui saamaan rantaan myös kolme T-26 panssaria tukemaan hyökkäystä. Erittäin rajujen taisteluiden jälkeen suomalaiset joutuivat vetäytymään saaren pohjoispäähän ja juuri ennen puoltapäivää saivat luvan vetäytyä saaresta. Evakuointikalustoa oli vähän ja vihollinen häiritsi sitä tulellaan. Useat Teikarsaaren puolustaja joutuivat vetäytymään saaresta uimalla. Kesä-heinäkuun taisteluissa Teikarin taisteluissa suomalaiset menettivät noin 300 miestä kaatuneina sekä noin 500 haavoittuneena. Erityisesti päällystötappiot olivat raskaat. Neuvostoliittolaisten tappiot on laskettava tuhansissa.

Korpraali Viljo Vyyryläinen nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi lähinnä Teikarsaaren taisteluiden ansioistaan. OPV 2020


Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..