Bullenhuser Damm Hampuri

Paikka:

Bullenhuser Damm Hampuri

ID:

049002012

Sijainti:

Kuvaus:

Aivan sodan loppumetreillä Bullenhuser Damm -koulu oli näyttämönä äärimmäisen julmalle teolle jonka natsit suorittivat peitelläkseen karmaisevia lääketieteelisiä kokeitaan.

Koulu otettiin lokakuussa 1944 Neuengammen keskitysleirin käyttöön alaleiriksi, jolloin rakennukseen majoitettiin Hampurin pommitusten raivaamiseen käytettäviä vankeja. Sodan lähestyessä huhtikuussa 1945 loppuaan, nämä vangit siirrettiin 11.4 muualle ja rakennus jäi tyhjäksi vain kahden SS-miehen jäädessä vartioon.

20.4.1945 tuotiin kaksikymmentä 5-12 vuotiasta juutalaislasta neljän saattajan kera rakennuksen kellariin ja hirtettiin.
Lapset olivat alun perin Auschwitzin tuhoamisleiriltä missä Josef Mengele oli valinnut heidät lähetettäväksi Neuengammen keskitysleiriin jossa Mengelen kollega, Kurt Heissmeyer tarvitsi heitä lääketieteellisiin kokeisiinsa. Heissmeyer ruiskutti lapsiin tuberkuloosibasilleja osoittaakseen niiden toimivan rokotteena. Lasten oikeista kainaloista poistettiin imusolmukkeet ja ne lähetettiin tutkittavaksi. Peitelläkseen jälkiään lapset päätettiin tappaa tyhjänä olleessa Bullenhuser Damm -koulussa. Myöhemmin samana iltana rakennukseen tuotiin vielä 24 neuvostovankia jotka myös surmattiin.

Vuosien varrella rakennus on ollut useassa käytössä mutta nykyään taas kouluna ja tiloissa toimii myös päiväkoti. Rakennuksessa on pieni museo joka on auki sunnuntaisin. Koulun piha-alueen takaosassa on ruusutarha jossa on muistolaatat surmatuille lapsille sekä surmattujen neuvostovankien muistomerkki.

Lisätietoa (englanniksi) https://en.wikipedia.org/wiki/Bullenhuser_Damm

Kuvat OPV ja www.HolocaustResearchProject.org

OPV 2021

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..