Heinrich Himmlerin kuolinpaikka
Paikka:
Heinrich Himmlerin kuolinpaikka
ID:
049002013
Sijainti:
53°14'14,11"N, 10°24'16,18"E
Kuvaus:
Reichsführer-SS Heinrich Himmler teki itsemurhan 23.5.1945 osoitteessa Uelzener Strasse 31a, Lüneburg.
Himmler tapasi Hitlerin viimeisen kerran 20.4.1945 tämän 56-vuotissyntymäpäivillä Berliinissä jolloin Hitler kertoi suunnitelmistaan olla poistumatta Berliinistä. Himmler oli aiemmin keväällä 1945 mm. Felix Kerstenin kannustamana saanut ajatuksen ottaa yhteyttä ruotsalaiseen kreivi Bernadotteen ja tämän välityksellä neuvotella liittoutuneiden kanssa. Himmler tapasi Bernadotten 22.4 Hohenlychenissä ja uudelleen 23-24.4 Ruotsin Lyypekin lähetystössä. Himmler esiintyi Saksan todellisena johtajana ja kertoi Hitlerin olevan kuoleman oma muutaman päivän kuluessa sekä ehdotti Saksan erillisrauhaa Englannin ja USA:n kanssa jonka jälkeen nämä kolme taistelisivat Neuvostoliittoa vastaan. 28.4. BBC kertoi Himmlerin yrityksestä iltalähetyksessään, Hitler sai asiasta tiedon ja raivostui suunnattomasti. Hitler määräsi Himmlerin pidätettäväksi, erotti hänet natsipuolueesta sekä kaikista virallisista tehtävistä. Hitler oli pitänyt Himmleriä yhtenä lojaaleimmista natsijohtajista ja kutsunut häntä ”uskolliseksi Heinrichiksi”. Himmlerin petos oli mahdollisesti osasyy Hitlerin motiiveihin kirjoittaa poliittinen testamenttinsa jossa hän määräsi seuraajakseen suuramiraali Karl Dönitzin.
Hitlerin 30.4 tekemän itsemurhan jälkeen Himmler tapasi Dönitzin Flensburgissa jolloin hän tarjoutui toimimaan Saksan uudessa hallituksessa. Dönitz torjui vastenmielisenä kokemansa Himmlerin sekä uudelleen vapautti tämän kaikista tehtävistä.
Saksan antauduttua Himmlerillä ei siis ollut virallista asemaa eikä hänellä olut varsinaista pakosuunnitelmaa, ajatuksissa oli ilmeisesti päästä Baijeriin. Hän piileskeli osan aikaa ja liikkui varovasti suppealla alueella koillis-Saksassa pienen, uskollisten SS-miesten joukon kanssa. Hän oli pukeutunut sotapoliisin univormuun, oli ajanut viiksensä ja henkilöllisyystodistuksen mukaan oli turvallisuuspalvelun (SD) kersantti Heinrich Hitzinger. Lisäksi hän piti silmälappua.
Pakomatkallaan Himmler jäi kiinni briteille 22.5 lähellä Bremervördeä, Minstedtin siltavartiolla. Siltavartion huomion kiinnitti väärennetyiltä vaikuttaneet henkilöllisyystodistukset mutta Himmleriä ei tunnistettu. Joukko siirrettiin yön ajaksi Bremervördeen väliaikaiseen säilöön josta seuraavana päivänä 23.5 matka jatkui Lüneburgin lähelle Kolkhagenin leiriin jossa noin klo. 19.00 Himmler kahden muun seurassaan olleen kanssa pyrki leirin komentajan, kapteeni Selvesterin puheille. Päästyään Selvesterin toimistoon hän otti silmälappunsa pois, laittoi pyöreät silmälasinsa päähänsä ja sanoi ”Ich bin Heinrich Himmler” – ”olen Heinrich Himmler”.
Kapteeni Selvester ilmoitti asiasta välittömästi Lüneburgiin II Armeijan esikuntaan. Noin ½ tunnin kuluttua paikalle saapui tiedustelu-upseeri ja Himmlerille suoritettiin tarkka ruumiintarkastus. Hänen taskustaan löydettiin messinkikapseli jonka sisällä oli syanidikapseli sekä toinen kapseli joka oli tyhjä. Himmler siirrettiin II Armeijan tiedusteluosaston päämajaan Lüneburgiin joka sijaitsi osoitteessa Uelzener Strasse 31a.
23.5 kellon lähestyessä 23.00 lääkintäkapteeni Wells aloitti usean brittiupseerin läsnä ollessa uuden ruumiintarkastuksen jolloin hän huomasi jotakin Himmlerin suussa, pyysi tätä lähemmäs kohti valoa ja oli työntämässä sormiaan Himmlerin suuhun jolloin tämä puraisi piilottamansa lasisen syanidikapselin rikki, kaatui tai kaadettiin lattialle ja alkoi tehdä kuolemaa. Himmlerin suuta ja nielua yritettiin huuhdella vedellä ja pitää hänet hengissä mutta noin 15 minuutin kuluttua hänet todettiin kuolleeksi.
Himmleriltä otettiin kuolinnaamio (Imperial War Museumissa), hänelle tehtiin ruumiinavaus ja ruumis haudattiin tuntemattomaan paikkaan Lüneburgin nummille.
Rakennus on nykyään yksityisasuntona.
Kuvat OPV, British Pathe ja Wikipedia
OPV2021