Jaakkiman kunnantalo Lahdenpohja

Paikka:

Jaakkiman kunnantalo Lahdenpohja

ID:

009027075

Sijainti:

Kuvaus:

JR7 valtasi Lahdenpohjan kauppalan 8.8.1941.

Eversti Armas Kempin johtama JR 7 eteni 7.8.1941 klo 19.00 alkaen Ihalasta Jaakkiman aseman kautta Lahdenpohjan kauppalan länsipuoleisille kukkuloille kohtaamatta merkittävää vastarintaa. Lahdenpohjassa olevat vihollisjoukot eivät ilmeisesti olleet saaneet mitään tietoa JR7:n etenemisestä. I pataljoona pääsi kauppalan laitamille Ison Pappilan mäkeen jonne eteneminen pysähtyi. Kauppalassa majailleet viholliset ryhmittyivät asemiin kirkonmäelle kiviaidan taakse ja lisäksi pieninä ryhminä kauppalan pihoihin sekä talojen kellareihin. Yllätetty vihollinen ei kuitenkaan pystynyt järjestäytyneeseen vastarintaan. Vihollisen vastarinta murtui, kun Jaakkiman kunnantalon kivijalkaan pesiytyneet viholliset oli tuhottu pst-tykillä ja käsikranaateilla. Autovajaan tuhottiin kymmenkunta vihollista, joukossa upseereita ja politrukkeja. I pataljoona valtasi kirkonmäen ja kauppalan keskustan 8.8.1941 puoleenpäivään mennessä saaden merkittävän sotasaaliin.

Jääkärijoukkueen lähetti Erkki Liimatainen sekä Veli Virkkunen kertovat mm. seuraavaa joukon saapuessa Ison Pappilan edustalle: ""Perkele, eihän tuolla kauppalassa ole kuin pari ryssän leipuria, me mennään tästä suoraan kirkon luo" Se oli JR7:n peloton ja koreilematon jääkärieversti Armas Kemppi joka noin totesi. Seurailtiin Jaakkiman hautausmaan kiviaidan takana edessä olevaa näkymää kauppalaan. Vasemmalla kirkko ja oikealla valkoinen kunnantalo. Sen talon ikkunoista kimahti muutama kiväärinlaukaus. Saattoi siellä vielä pari "leipuria" olla vaikka muuten näkymä näytti rauhalliselta. Vasta silloin alkoi tapahtua kun Kempin rinnalle saapunut pst-tykki alkoi ampua. Tykki sylkäisi pari ammusta kunnantalon kivijalan läpi sopivalta korkeudelta. Tärähdys oli melkoinen ja pökerrytti sisällä olleet vihulaiset. Valkeaksi laastittu kellarin katto ja seinät pöläyttivät pahanpäiväisen savupilven, jonka sisältä karkasi ulos kaksi yltä päältä kalkittua juoksevaa muumioita. Ehkä nämä olivat Kempin tarkoittamia "ryssän leipureita". "

Jaakkiman pitäjän hallinto toimi pitkään vanhassa pitäjäntuvassa kirkon vieressä, mutta vuonna 1939 valmistui uusi funkistyylinen kunnantalo arkkitehti Toivo Löyskän piirrosten mukaisesti. Rakennuksen mitat ovat 27m x 18m. Urakoitsijana oli Mikko Meriläinen ja kunnan valvoja T. Paakki. Vihkiäistilaisuuteen osallistui noin 40 henkeä. Modernin rakennuksen irtaimisto oli myös tarkoin suunniteltu kahvikuppeja myöten.
Rakennus oli pitkään pois käytöstä ja se pääsi rapistumaan, mutta vuonna 2019 aloitettiin sen kunnostus ilmeisesti hotelliksi. Sijainti vastapäätä Jaakkiman kirkkoa sopii loistavasti kotiseutumatkaajille.

Kuvat  Finna, OPV ja R. Zakharov

OPV 2021 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..