Vuoristojoukkojen muistomerkki Hohen Brendten Mittenwald

Paikka:

Vuoristojoukkojen muistomerkki Hohen Brendten Mittenwald

ID:

049003090

Sijainti:

Kuvaus:

Vuoristojoukkojen kaatuneiden sotilaiden muistomerkki sijaitsee harjoitusalueella 1138  metrin korkeudessa ja vajaan kilometrin päässä huipulta koilliseen . Sen suunnitteli Sebastian Norkauer (1923–2000), arkkitehti Fritz Norkauerin poika.  

Vihittiin muistomerkki kaatuneiden vuoristojoukkojen molemmissa maailmansodissa helluntaina vuonna 1957, pian sen jälkeen, kun vuonna 1955 perustettu Bundeswehr heinäkuun puolivälissä 1956, kaksi vuoristojalkaväkipataljoonaa oli asetettu Mittenwaldiin. Tähän Mittenwaldin uudelleenaktivointiin vuoristojoukkojen sijaintipaikaksi ja muistomerkin pystyttämisen valmisteluihin liittyi Mittenwaldin paikallisen toverikunnan perustaminen vuoristojoukkojen toverien ryhmään, jolla oli sitten keskeinen rooli muistomerkin avajaisia.

Vuoden 2015 Brendten-juhlaa varten muistomerkkiin vihittiin uusi elementti Bundeswehrin vuoristojoukkojen kaatuneita sotilaita varten. Se luotiin arkkitehti Hermann Norkauerin , Sebastian Norkauerin pojan, idean pohjalta kivenhakkaaja Christoph Falkin toimesta. Kuusi tonnia painava vaakasuora laatta muodostaa nyt vastakohdan kahdelle pystysuoralle pilarille maailmansotien uhreille, joita täydentää pystysuora puinen risti. Etupuolella on edelweissin kuva , graniittilohkon vasemmalla puolella teksti: "Bundeswehrin vuoristosotilaat, jotka antoivat henkensä rauhan, oikeuden ja vapauden puolesta."  

Jatkosodassa vuoristojokot taistelivat pohjois Suomessa sekä joukkoja oli myös Norjassa. Suomen sotatoimien lakattua 5.9.1944 vetäytyivät saksalaiset Uhtualta, Kiestingistä ja Petsamosta Norjaan. Uhtuan ja Kiestingin osalta vetäytyminen meni ilman taisteluita, mutta Petsamossa venäläiset yrittivät monesti motittaa saksalaisia siinä kuitenkaan suuremmitta onnistumatta. Molemmille joukoille tuli huomattavavia miehistötappioita. Torniossa oli suomalaisten maihinnousu ja taistelut. Saksalaiset vetäytyivät Suomesta huhtikuun loppuun 1945.

Lähde internet MKe 2021

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..