Kuljetusaluksen hylky Thames joen suisto Englanti

Paikka:

Kuljetusaluksen hylky Thames joen suisto Englanti

ID:

044002004

Sijainti:

Kuvaus:

Thames joen suistossa Sheernessin kaupungin edustalla lepää 15 metrin syvyydessä amerikkalainen Liberty luokan rahtilaiva. Amerikkalaiset rakensivat näitä aluksia samoilla piirustuksilla sarjatuotantona ainakin 82 kpl auttaakseen englantilaisia sotaponnistuksissa.

SS Richard Montgomery laskettiin vesille 15. kesäkuuta 1943.

Viimeiselle matkalleen alus lähti Philadelphian Hog Islandista elokuun alussa 1944, lastina oli 6700 tonnia (Toisen tiedon mukaan 6127 t) miinoja, syvyyspommeja, kranaatteja ja fosfori ammuksia.

Alus pääsi onnellisesti yli Atlantin, se määrättiin ankkuriin Sheernesin kaupungin edustalle odottamaan liittymistä Ranskan Cherbouriin menevään saattueeseen.

20. Elokuuta 1944 vuorovesivaihtelu ilmeisesti irrotti aluksen ankkurit ja laiva ajautui hiekkasärkälle. Lastia purkamalla yritettiin alusta keventää, takaosaa purettiin sillä seurauksella, että keventynyt takaosa repesi irti. Alus upposi ja painui pohjamutaan, ainoastaan mastot jäivät näkyviin. Lastia alukseen jäi noin 1500 tonnia TNT räjähdettä.

Hylky on ollut koskemattomana ja eristettynä kohtailleen 80 vuotta. Verrataan tapausta elokuun 4. vuonna 2020 tapahtuneeseen Beirutin sataman räjähdysonnettomuuteen. Sataman varastossa oli 2750 tonnia Ammoniumnitraattia, määrä vastaan n. 500 tonnia TNT:tä. On selvää, jos hylky syystä tai toisesta räjähtäisi Sheernesin kylä todennäköisesti häviäisi kartalta ja mitä muita vaurioita lähiseuduille tapahtuisi?.

Hylyn luona on alettu nähdä tulipaloja, fosfori ammusten kuoret ovat ruostuneet puhki ja aine nousee pintaan, jossa auringon lämpö saa sen syttymään.

Hylky on eristetty puomeilla ja merkitty merikortteihin, se on kuitenkin lähellä laivaväylää mitä joudutaan määrävälein ruoppaamaan.

Kuvat:Internet

Aihetiedot: National Geographic ohjelma ”Hylkyjen salaisuudet”

MKe 2022

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: