Maunsellin linnakkeet Red Sands Forts

Paikka:

Maunsellin linnakkeet Red Sands Forts

ID:

044002008

Sijainti:

Kuvaus:

Englantilaiset toteuttivat aika erikoisen linnoitusjärjestelmän Toisen Maailmansodan alussa Thamesin ja Mersey joen suistoon. Linnoitukset oikeammin keinosaaret suunnitteli Guy Mausell. Rakennelmien tarkoituksena oli suojata jokiliikennettä.

Rakennelmia oli kahdenlaisia. Lähempänä rannikkoa olevat kuuden tornin ryppäät on rakennettu teräspylväiden päälle. neljässä torvissa oli It-tykit, kahdessa muussa oli valonheittimet ja tarvikevarastot. Aseistuksena neljässä oli 3,7 tuuman QF tykki. Tornien välit oli yhdistetty kulkusilloilla. Nämä tornit olivat maavoimien eli ilmatorjunnan hallinnassa. Torjuntakeskuksia oli aikanaan kolme Nore, Red Sands ja Shivering Sands, kaikki aluevesirajan sisäpuolella.
Toiset ehkä hieman järeämmät kahden betoni pylvään päälle rakennetut patteri olivat ulompana merellä. Ne rakennettiin Red Lionin kuivatelakalla, periaate oli sama mikä toteutettiin Normandian maihinnousuun tarvittavat keinosatamat. Nämä neljä tornit olivat merivoimien käytössä. Tornit Rough Sands ja Sunk Head ovat aluevesirajan ulkopuolelle, Knock John ja Tongue Sands ovat rajan sisäpuolella.

Merilinnoitusten merkitys väheni huomattavasti jo sodan aikana. Englantilaisten kehittämä tutka korvasi hankalasti huollettavat linnoitukset.
Armeija hylkäsi linnakkeet 40-luvun lopulla, Sunk Headin torni katosi maisemasta 21. elokuuta 1967, armeija räjäytti sen. Tongue Sandsin perustukset antoivat periksi joulukuussa 1947 ja se alkoi kallistua. Se romahti lopullisesti helmikuussa 1996, osia siitä on jäänyt näkyviin.

Episodi Roughs linnakkeella, Roy Bares niminen mies miehitti linnakkeen 1966 ja operoi radio Essexsiä. Britannian merivoimat hakivat miehen oikeuteen vastaamaan laittomasta valtauksesta. Oikeus kuitenkin hylkäsi syytteen, koska kohde sijaitsi aluevesirajan ulkopuolella. Bates innostui vapaudesta niin, että perusti torniin Seanlandin ruhtinaskunnan 2. syyskuuta 1967, laati perustuslain, piirsi lipun ja taisi säveltää kansallislaulunkin. 60-Luvulla Shivering Sandissa toimi merirosvoradio Radio Sutch. Sitä yritettiin lakkauttaa, koska sen toiminta häiritsi satamaviranomaisia. Radion toiminta lakannut jonkin aikaa sitten.

Rakennelmat rapistuvat, niistä joitain on vielä nähtävillä. Veneilijäturistit käyvät niillä.

Kuvat: Internet
MKe 2022 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..