Sandbostelin sotavankien hautausmaa, Saksa

Paikka:

Sandbostelin sotavankien hautausmaa, Saksa

ID:

049002022

Sijainti:

Kuvaus:

Noin kilometrin päässä hautausmaasta sijaitsee entinen Wehrmachtin ylläpitämä sotavankileiri Stalag X-B Sandbostel(1939-1945) ja silloin voimassa olleiden määräysten mukaan leirin läheisyyteen oli perustettava hautausmaa. Katso kohde: Stalag X-B

Aluksi kuolleet haudattiin Stalag XB Parnewinkeliin, jossa sijaitsi I MS aikainen sotavankileiri. Kuolleiden määrän lisääntymisen vuoksi vuonna 1940 leirin lähelle perustettiin tämä hautausmaa. Hautausmaa muodostuu kahdesta osasta, neuvostosotilaiden joukkohaudoista sekä muunmaalaisten vankien ”normaaleista” haudoista. Natsit jaottelivat jopa haudattavat oman arvostuksensa mukaan.

Hautausmaalle on arvioitu haudatun kaikkiaan kymmeniätuhansia sotavankeja sekä noin 2700 Neuengammen keskitysleirin vankia. Vain osa haudatuista on siis Stalag X-B:n kuolleita sotavankeja. Suurin osa haudatuista on neuvostovankeja joukkohaudoissa ja alueelle on haudattu myös paljon tuntemattomaksi jääneitä vainajia.

Paikallinen yhdistys ylläpitää ja kunnostaa hautausmaata, ainakin keväällä 2022 aluetta kunnostettiin pieteetillä ja hautausmaalta löytyy erinomaisia opastauluja.

 

OPV 2022

Kuvat OPV

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..