Haus der Kunst, Munchen

Paikka:

Haus der Kunst, Munchen

ID:

049003091

Sijainti:

Kuvaus:

Nykyinen Haus der Kunst avattiin ”Haus der Deutschen Kunst“ -nimisenä 18.7.1937 jolloin se oli ensimmäinen natsi-ihanteiden mukaan rakennettu monumentaalinen hanke. Sen suunnittelija oli silloinen Adolf Hitlerin ”hoviarkkitehti” Paul Ludvig Troost. Rakentaminen kesti vuodesta 1933 vuoteen 1937. Taidemuseossa esiteltiin kansallissosialismin hyväksymää saksalaista taidetta valtavissa näyttelytiloissa.

15-16.7 1939 rakennuksessa, sen editse kulkevalla Prinzregentenstrassella ja lähiympäristössä vietettiin 2000-vuotisen saksalaisen kulttuurin kunniaksi Saksan taiteen päiviä. Juhlassa oli läsnä koko natsi-Saksan korkein johto, mm. Hitler, Göering, Himmler, Göbbels, Ley, Heydrich ja Speer. Tilaisuudesta on koostettu amatöörikuvaajien tallentama 30-minuuttinen filmi - Farben 1939 - Tag der Deutschen Kunst in München.

Sodan jälkeen rakennus toimi hetken amerikkalaisupseerien messinä kunnes 1946 tiloissa aloitettiin järjestämään erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia, näyttelyhalleja jaettiin pienempiin osiin ja rakennettiin väliseiniä.

Nykyään rakennus toimii modernin ja nykytaiteen museona jossa on vaihtuvia näyttelyitä kaikkialta maailmasta ja se on erittäin suosittu käyntikohde.

Rakennuksen takapuolella olevan terassin katossa on edelleen nähtävissä hakaristi -aiheisia mosaiikkikoristeluja ja rakennus edelleen vuosien saatossa tehtyine muutoksineenkin monumentaalinen esimerkki kansallissosialistisesta arkkitehtuurista.

 

OPV 2022

Kuvat OPV ja suddeutsche.de

 

 

 

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..