Joachim Peiperin viimeinen koti Traves Haute-Saone

Paikka:

Joachim Peiperin viimeinen koti Traves Haute-Saone

ID:

033002002

Sijainti:

Kuvaus:


Joachim Peiper (30. tammikuuta 1915 – 14. heinäkuuta 1976) jonka elämänkaari on selostettu hänen hautapaikkansa olevan kohteen yhteydessä. Hän oli yksi niistä monista läntisistä sotarikollisista joiden tuomio syystä tai toisesta vesittyi. Kuolemantuomion hän sai amerikkalaisessa sotatuomioistuimessa. Aika pian tuomio muutettiin elinkautiseksi joka sekin päättyi jo joulukuussa 1956. Jälkeenpäin eri lähteissä on selitelty aika löyhin perustein miksi näin on toimittu.

Siviilielämää opetteleva Peiper sai töitä tammikuussa 1957 Porsche organisaatiossa. Ura jäi kuitenkin hyvin lyhyeksi. Amerikkalaiset ilmoitti, etteivät he osta kyseistä automerkkiä, jos palveluksessa on entinen sotarikollinen. Peiperin ura urkeni kuitenkin saman yhtiön Volkswagen organisaation puolella myyntimiesten kouluttajana.

Vuonna 1972 Joachim ja hänen vaimonsa Sigurd Peiper muuttivat Itä-Ranskaan pienen Trevesin kylän laitamille. Täällä hän esiintyi salanimellä ”Rainer Buschmann”. Nyt hän teki töitä Stuttgarter MotorBuch Verlag lehdelle, käänsi sotahistoriaa ja samalla sorvasi elämäkertaansa.
Maailma ei vielä ollut antanut anteeksi Peiperin menneisyyttä. Eräänä päivänä käydessään kaupassa myyjätär huomasi asiakkaan vieraan korostuksen ja ilmoitti epäilynsä Ranskan kommunisteille. Aika pian kommunistit pääsivät selville, kuka tämä Rainer oikeasti oli. Ilmeisesti Peiper sai uhkauksia, jolloin vaimo lähti takaisin Saksaan.  

Heinäkuun 14 1976 ilmeisesti Ranskan kommunistit/natsivastaiset hyökkäsivät Peiperin taloon. Talo sytytettiin Molotovin koktaileilla. Raunioista löytyi miehen ruumis vierellään kaksi asetta. Natsivastainen järjestö nimeltä Anengers otti vastuun tuhopoltosta. Niin kuin helposti käy tällaisissa asioissa, Ranskan poliisi ei vahvistanut vainajaa Peipperiksi.  

Joachim Peiper oli loppuun asti aatteen kyllästämä. Amerikkalaisten sotaoikeudessa hän ei kieltänyt vastuutaan esimiehenä ja osallistui moniin veteraani tapahtumiin. Miehestä herää kaksi kysymystä, miksi hänen tuomiotaan ei täytetty? Miksi hän muutti juuri Ranskaan maaseudulle?

Kuvat ja kartta netti

Mke 2022  

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: