Dietrich von Choltitzin hautapaikka Baden Baden Saksa

Paikka:

Dietrich von Choltitzin hautapaikka Baden Baden Saksa

ID:

049003022

Sijainti:

Kuvaus:

Dietrich Hugo Hermann von Choltitz (9. marraskuuta 1894 – 5. marraskuuta 1966) oli saksalainen kenraali. 

Parhaiten hänet muistetaan miehenä joka ”Pelasti” Pariisin. Choltitz palveli Toisen Maailmansodan aikana pääosin länsirintamilla aina vuoteen 1944 asti jolloin hänet komennettiin Pariisin sotilaskuvernööriksi.

Liittoutuneiden lähestyessä Pariisia elokuun puolivälissä 1944 hän sai Hitleriltä käskyn tuhota Pariisi. Neuvotteluja käytiin Ruotsin suurlähettilään kanssa. Aiheesta on tehty teatteri sovitus ja elokuva nimellä Palaako Pariisi ?

Käsky oli jo alkujaankin mahdoton toteuttaa, puuttui miehiä ja materiaalia. Neuvotteluissa Choltitz ei tietenkään näistä ongelmista maininnut, tavallaan hän osti aikaa saadakseen evakuoitua mahdollisimman paljon miehiään pois kaupungista.

Choltitz oli todella hankalassa välissä, hänen perheensä oli Gestapon tavoitettavissa. Järjetömän käskyn ja perheen tulevaisuuden ristiaallokossa hän kuitenkin päätti antautua liittoutuneille, ei yksistään ranskalaisille joka olisi tiennyt varmaa teloitusta.

Saksalaisten irtaantuminen Pariisista ei sekään onnistunut kunnolla, noin 13000 saksalaista joutui sotavankeuteen.

Choltitz asui loppuelämänsä Baden-Badenissa samassa kylässä jonne Itä-Saksasta oli palannut sotamarsalkka F.Paulus. Heidät molemmat on haudattu Hauptfriedhof Baden-Baden lähes vierekkäin.

Hautausmaa on hieman kaupungin sivussa korkealla mäellä kapean tien päässä. Hautausmaa on korkealla mäellä, erittäin kapean tien päässä. Bussilla ei kannata yrittää. Portilla on selkeä kartta minkä avulla on helppo löytää molemmat haudat.

Kuvat: Mke 2022  

 

 

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: