SS-kommandojen teloituspaikka, Henri-Chapelle, Belgia

Paikka:

SS-kommandojen teloituspaikka, Henri-Chapelle, Belgia

ID:

03200432004008

Sijainti:

Kuvaus:

Operaatio Greif (saks. Unternehmen Greif) oli SS-Obersturmbannführer Otto Skorzenyn johtama Ardennien taisteluun (16.12.1944 - 16.1.1944) liittyvä erikoisoperatio. Sen tarkoituksena oli ottaa haltuun Meuse-joen yli johtavia siltoja saksalaisten hyökkäyksen edellä ennen kuin amerikkalaiset ehtivät tuhota niitä. Englantia puhuvat saksalaiset pukeutuivat amerikkalaisiin asepukuihin ja liikkuivat mm. amerikkalaisilla jeepeillä. Skorzenyn tiedossa oli mitä sotilaille tapahtuu jos heidät vangitaan - tämä oli aiheuttanut keskustelua kenraali Jodlin ja marsalkka von Rundstedtin kanssa.

Operaatio käytännössä epäonnistui, perimmäistä tavoitetta eli siltoja ei onnistuttu haltuun ottamaan mutta joukko aiheutti paljon sekaannusta ja epäluuloa, suorastaan vainoharhaisuutta amerikkalaisten joukossa. Paljastaakseen naamioituneet saksalaiset amerikkalaiset kyselivät joukoiltaan mm. osavaltioidensa pääkaupunkeja, urheiluun liittyviä kysymyksiä ja muita asioita joita vain aitojen amerikkalaisten oletettiin tietävän. Lisäksi liikkeelle lähti huhu joka kertoi saksalaisten suunnittelevan Eisenhowerin kaappaamista esikuntineen.

Unteroffizier Manfred Pernass, Oberfähnrich Günther Billing ja Gefreiter Wilhelm Schmidt jäivät kiinni 17.12.44 amerikkalaisten tiesululla koska eivät tienneet tunnussanaa. Henri Chapellen kylässä 21.12. 1941 istunut sotaoikeus tuomitsi heidät kuolemaan ja kaksi päivää myöhemmin he joutuivat teloitusryhmän eteen. Teloitus kuvattiin amerikkalaisten toimesta.

Tuomittujen taustalla oleva betoniseinä on edelleen pystyssä ja luodiniskemät ovat hyvin näkyvissä. Seinän päälle ja eteen on osittain tehty uusia rakenteita ja se on aitojen takana, suoraa pääsyä sille ei ole.

 

OPV 2023

Kuvat internet ja OPV 2022

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..