Twierdza Moldin Puola - Euroopan suurin linnoituskompleksi

Paikka:

Twierdza Moldin Puola - Euroopan suurin linnoituskompleksi

ID:

048001018

Sijainti:

Kuvaus:

Tänne Narew ja Veiksel joen yhtymäkohtaan perustetun linnoituksen alkuhetket alkavat vuodesta 1426, silloin se esiintyi nimellä de Moglino tai de Moglno. Ensimmäisestä omistajasta ei ole varmaa tietoa. Seuraava vähän varmempi tieto on vuodelta 1549, Moglan oli vuokralla Krakovan Burgrave Marcin Wolskille. Se oli kylä, jossa asui 32 talonpoikaa ja alueen laajuus oli 450 ha.

Ruotsin kuningas Kaarle X Kustaa lähti toteuttamaan unelmaansa vallata Itämeren alue, Pommeri ja Puola. Ruotsalaiset rakensivat ensimmäisen linnoituksen tähän joen mutkaan. Se oli nelisakaraisen tähti (ns.Bugskansen), sitä nimitetään tänäkin päivänä Ruotsin saareksi.

Ruotsalaiset lähtivät, venäläiset tulivat. Venäläiset lähtivät laajentamaan ja rakentamaan oikeata linnoitusta suomalaistaustaisen insinööri van Suchtelen johdolla, elettiin 1700 – luvun loppua ja 1800-luvun alkua. Venäläiset väistyivät, kun Napoleon sai aikaan korvike -Varsovan herttuakunnan. Napoleon aloitti linnoituksen parantelun v.1806 ja samalla sen paikka muuttuu siihen missä se nykyään on. Päällimmäisenä tarkoituksena tulevaa ajatellen siitä tuli 20000 miehen ruokavarasto.Napoleon laajensi linnaketta 1810 ja se muutettiin linnoitetuksi leiriksi.Vaikka 1811 linnakkeen rakennustöihin osallistui 19000 miestä, se jäi kesken, kun Napoleon suuri armeija lähti valtaamaan Moskovaa.Napoleon joutui perääntymään venäläiset kannoillaan. Venäläiset saavuttivat Modinin 5.helmikuuta 1813, ranskalaiset pystyivät puolustamaan linnaketta ehkä sen historian pisimmän ajan. Linnoitus antautui 1.joulukuuta 1813.  Tästä eteenpäin linnoitusta hallitsi venäjän tsaarin veli Suurruhtinas Konstantinus, hän oli myös Puolan kuningaskunnan asevoimien päällikkö.  Vuonna 1844 linnoitusta vastapää joen toiselle puolelle rakennettiin suuri viljamakasiini, nykyään se on raunioina. vain seinät ovat pystyssä.

Kun Puolan kuningaskunta lakkasi olemasta v.1831 tuli linnakkeesta Venäjän länsirajan yksi tärkeimmistä paikoista, sen nimi muutettiin v.1834 Novogieorgiewsk. Nimi pysyi käytössä aina vuoteen 1915 asti. Paikan tärkeyttä korosti seikka, että itse tsaari Nikolai I kävi täällä ainakin 17 kertaa.

Ensimmäisen maailmansodan alussa heinäkuun puolivälissä 1915 saksalaiset saavuttivat linnoituksen. He saartoivat linnakkeen lännestä ja pohjoisesta. Saksalaiset valtasivat Varsovan 10. elokuuta 1915, kolmepäivää myöhemmin he keskittivät tykistöpommitukset Moldinin linnaketta vastaan. 19.elokuuta 1915 saksalaiset hyökkäävät itse linnoitukseen, saman päivän iltana klo 19.00 venäläiset antautuvat. Saksalaisille saivat melkoisen määrän venäläisiä vangiksi. Heitä oli kaiken kaikkiaan 105000 miestä, heillä oli vain 39000 kivääriä ja vajaa 1000 vanhanaikaista tykkiä.

Saksalaisten hävittyä Ensimmäisen maailmansodan jälleen kerran Moldin omistaja vaihtui. Helmikuussa 1919 Puolan ja Neuvosto-Venäjän välillä puhkesi sota. Venäläiset saivat osan linnoitusta haltuunsa 13–14. elokuuta 1920. Kenraali Sikorskin komentama 5. armeija vahvuudeltaan 45000 miestä sai 15. elokuuta vallattua linnakkeen menetetyt osat takaisin.  

Puolan ja Neuvostovenäjän sodan päätyttyä itsenäinen Puola perusti erilaisia sotakouluja linnoitukseen. Samalla elvyttäen ympäristön taloduellista elämää.Linnoituksen 1915 Saksan hyökkäyksen tuhoamat osat korjattiin. Linnaketta modernisoitiin rakentamalla sähkövoimalaitos ruokkimaan linnoituksen ja läheisen kylän tarpeita. Voimalaitos toimi aina 1950-luvulle asti. Täällä oli myös laivatelakka, joka valmisti muutamia aluksia armeijan tarpeisiin.

Saksan hyökättyä Puolaan syyskuussa 1939 linnoitus oli tärkeä puolustuksen sillanpäänä. Linnakkeessa olevan 8.jalkaväkidivisioonan vahvuus oli huomattavat 15000 sotilasta, sen tehtävä oli puolustaa Narew-joen linjaa. Tämä voimaryhmä oli niin suuri, etteivät saksalaiset voineet jättää sitä huomiotta. Alue piiritettiin, se antautui 29. syyskuuta klo 8.00, päivää myöhemmin, kun Varsova oli antautunut. Saksalaisten jatkuva tykkituli aiheutti mittavia vahinkoja kasarmeihin, Narew ja Veiksel joen sillat tuhoutuivat. Tässä yhteydessä viljavarasto vaurioitui, se on yhä raunioina.

Miehityksen aikana saksalaiset käyttivät linnakkeen ehjiä osia varusmiesten koulutukseen, itärintaman joukkojen huoltokeskuksena ja yhden Wehrmachtin divisioonan tukikohtana. Puna-armeija vapautti Modlin 18.tammikuuta 1945.       

Sodan jälkeen upseerikoulu siirrettiin tänne Chelmosta, sen toiminta loppui jo 1947. Tiloja on käytetty armeijan eri tarpeisiin aina vuoteen 1974 asti. Rakennus ei palvele enää Puolan armeijaa, se on suurelta osin museoitu. Paikka on ollut paikkansa ja kokonsa ansioista erittäin tärkeä paikka Puolan historiassa.

Paikka sijaitsee noin 30 km Varsovasta lounaaseen.

Osoite: Zakoczymska katu 30 , Nowy Dwo´r Mazowiecki

Puh. (22) 51-22-000, (22) 51-22-222

Tiedot, kuvat: Netti

MKe 2023

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..