Mussoliinin mauseleumi Predappio

Paikka:

Mussoliinin mauseleumi Predappio

ID:

039001001

Sijainti:

Kuvaus:

Riminillä Forlin kaupungista lounaaseen on pieni kylä nimeltä Predappio. Kylän etelälaidalla on Basilicadi San Cassianon hautausmaa. Alueen perällä on pieni kirkko, jonka kellarissa Benito lepää, vanhempiensa, vaimonsa ja sukulaisten kanssa. Ovella on tai oli kaksi mustapukuista miestä, jotka selkeästi vartioivat hautapaikkaa.

Benito Amilcare Andrea Mussoliinin (29.7.1883 Predappio – 28.4.1945 Giulino di Mezzegra) valtakausi alkoi jo lokakuussa 1922 pääministerinä ja vuodesta 1927 hän oli diktaattori.

Mussolinin valta päättyi 25. heinäkuuta 1943 kun Italia anatautui/irtaantui sodasta. Roomassa pidetty hätäkokous päätti siirtää armeijan ylipäällikkyyden Vigtor Emanuel III:lle. Pääministerin viran peri marsalkka Pietro Badoglio. Mussolin pidätettiin välittömästi ja vietiin Rooman edustalla olevaan Maddalenan laivastotukikohtaan ja 27. elokuuta hänet siirrettiin Apenniineillä olevaan hotelli Gran Sassoon. Täältä SS-upseerin Otto Skorzeky masinoimalla operaatiolla vapautti/kaappasi Mussoliinin. Hitler asetti hänet pohjois-Italiaan, jossa hänen oli määrä Hitlerin masinoimana Italian Sosialistista Tasavaltaa (Nimi oli Mussoliinin idea). Tässä vaiheessa Mussoliinin ote politiikasta ja muustakin oli jo herpaantunut. Hän asettui Gargnanon pieneen kylään Gardajärven rannalla.

Amerikkalaisten eteneminen ja Italian partisaanien painostus vaikutti siihen, että hän joutui lähtemään pakosalle. Hänen ajatuksensa oli päästä Sveitsiin. Saksalaiset ottivat hänet ja rakastajattarensa Claretta Petaccin kolonnaan, tästä kuljetuksesta saksalaiset eivät olleet erityisen innostuneita. Mussoliinia yritettiin naamioida saksalaiseksi sotilaaksi, varusteena kypärä ja mantteli. Partisaanit pysäyttivät kolonnan Dongan kylän lähistöllä. Partisaanien tarkasteltua kulkijoita huomio kiinnittyi vanhempaan mieheen, jonka housuissa oli punainen raita, nyt Mussoliinin ja Petaccin matka jatkui partisaanien mukana, päivä oli 27 huhtikuuta 1945.

Petacci ja Mussoliini vietiin Giulino di Mezzgran kylään erääseen asuntoon. Seuraavana päivänä heidät piti siirtää Milanoon oikeuden käyntiin. Jostain syystä, mitä myöhemmin on arvailtu, miksi molemmat ammuttiin talon ulkopuolella olevalla kadulla? ( paikka missä, Mussoliini ja Petacci ammuttiin, on 45.981249, 9.2032699 osoite Via Pola Mezzegra) Vastaus voi olla, ettei vasemmistolaiset partisaanit luottaneet tulevaan oikeudenkäyntiin. Ampumispaikka on merkitty portinpieleen ristillä. Historian kirjoihin listattu ampujaksi partisaani Walter Audisio, myöhemmin on väitetty tekijäksi erästä kapteenia, asiasta ei ole täyttä varmuutta.

Ruumiit kuljetettiin Milanon keskusaukiolle (paikka 45.486272, 9.216905). Heidät ripustettiin muinaisen Rooman tapaan jaloista keskeneräisen huoltoaseman rakenteisiin kansan herjattavaksi. Amerikkalaiset ottivat ruumiit haltuunsa ja hautasivat nämä merkitsemättömään hautaan Milanolaiselle hautausmaalle.

Vuonna 1946 fasistimieliset kaivoivat ruumiit ylös ja piilottivat ne. Vuonna 1957 Mussolinin sukulaiset löysivät jäännökset ja veivät ne Montemaggiore Di Predappion kylän hautausmaalla sijaitsevaan perhekryptaan.

Predappion kylällä on museoituna Mussoliinin kotitalo (paikka 44.106194, 11.980475). Paikka ei ole kovinkaan kaukana kylän läpi kulkevalta pääväylältä. Vaatimaton viitta osittaa talolle. Noin sata metriä kaarevan torin takana.

Mussoliini on niitä harvoja eurooppalaisia diktaattoreita, jotka ovat kaikesta huolimatta saaneet virallisen hautapaikan.

Kuvat MKe

MKe 2023

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..