Atomiaseen kehittely Saksassa Haigerloch

Paikka:

Atomiaseen kehittely Saksassa Haigerloch

ID:

049003022

Sijainti:

Kuvaus:

Atomiasetta kehiteltiin Saksassa Toisen Maailmansodan aikana, tosin vähillä resursseilla. Hitler ei ollut kovinkaan kiinnostunut alkujaan koko asiasta. Fyysikko Werner Karl Heisenberg (5.12.1901-1.2.1976), kvanttimekaniikan kehittäjä ja Nobelisti (Sai palkinnon vuonna 1933) kuitenkin kehotteli etenkin ydinreaktoria. Hän toimi ensin Kaiser Wilhelm fysiikan instituutissa (Sodan jälkeen Max Planck instituutti) Berliinissä. Sodan loppuvaiheessa Berliinin rankkojen pommitusten takia kehitystyö oli siirrettävä johonkin rauhallisempaan paikkaan. Paikaksi valikoitui Haigerlochin linnan olutkellari. Kartano sijaitsi korkean kallion päällä ja olutkellari syvällä kallion uumenissa oli erinomainen suoja.

Amerikkalaiset löysivät paikan keväällä 1945 ja fyysikko Heisenberg joutui heidän vangikseen ja internoitiin muiden vastaavien tiedemiesten kanssa Englantiin. Vaikka Heisenberg oli Saksan ydinenergiaohjelman johtaja eikä pääpaino ollut ydinaseen vaan ydinreaktorin kehittäminen. Tämä todennäköisesti pelasti hänet pahimmalta. Hän vapautui vankeudesta tammikuussa 1946. Hänen onnekseen Amerikkalaisten Manhattan projekti oli jo niin pitkällä, ettei Heisenbergin tietoja tarvittu.

Sodan aivan lopussa varusteluministeri Speer tiedusteli häneltä ydinaseesta, Heisenberg ilmaisi asia niin että reaktori voidaan saada toimintakuntoon aikaisintaan 1945 lopulla, mikäli työvoimaa ja resursseja riittää. Ydinaseen kohdalta hänen arvionsa oli aikaisintaan 1947.     

Nykyään paikka on museoitu, esineistö on jäljitelmiä esimerkkiisi uraanikuutiosta.

Kuvat ja tiedot:internet

MKe 2023  

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: