Punnuksen kansakoulun kaivo Karjalan kannas

Paikka:

Punnuksen kansakoulun kaivo Karjalan kannas

ID:

009051010

Sijainti:

Kuvaus:

Helmikuun 14–15 päivänä vuonna 1940 käytiin ankara taistelu Punnuksen kansakoulun maastossa. Suomalaiset joutuivat perääntymään alueelta suuren ylivoiman alta. Suomalaisia kaatuneita jäi runsaasti maastoon. Pelkästään 15.2 jäi kansakoulun alueelle 32 kaatunutta ja karkea arvio koko alueelle jääneistä kaatuneista on noin 80.

Jatkosodan alussa, kun suomalaiset valtasivat alueen takaisin, aloitettiin kaatuneiden etsinnät oletuksena, että venäläiset olisivat haudanneet ne johonkin lähistön joukkohautaan. Mitään ei kuitenkaan löytynyt. Jo silloin heräsi epäilys koulun kaivosta, joka oli silloin maalla täytetty. Asia jäi ilmeisestikin silloin selvittämättä. Näin syntyi legenda kaivosta.

Keväällä 2017 lähdettiin selvittämään asiaa uudestaan Karjalan Valli etsintäryhmän avustuksella. Alue oli raivattu pelloksi, koulun kohdalla on matalaa pusikkoa ja kaivon paikka oli kokonaan hävinnyt. Seuraavan vuoden vappuna 2018 kun Karjalan Valli oli saanut paikalliset luvat kuntoon ja paikallinen maanviljelijä antoi kaivurin käyttöön.

Kaivon paikantaminen oli melkoista arpapeliä, koulun paikan vierestä löytyi epäilyttävä painauma. Kaivaminen tuotti tulosta, löytyi hirsikehikko, kaivon paikka oli löytynyt. Karjalan kartoissa ja kaivon paikassa on ristiriita. Vanhoissa kartoissa kaivo merkitty pohjoisesta tulevan koulutien oikealle puolelle. Löytöpaikka on kuitenkin heti koulukumpareen eteläpuolella. Varsinaisesta kaivon paikasta on hieman ristiriitaista tietoa internetissä. Itse asiassa kaivon löytyminen on se tärkein asia.

Ensimmäiset vainajat (tuntolevyt) löytyivät noin 4 metrin syvyydestä, levyjä löytyi kolme kappaletta. Kaikkiaan kuusi vainajaa tunnistettiin.

Yksi niistä kuului Kannuksesta kotoisin olevalle Aate Matias Hautamäelle.

Tiedot: internet, IS sivusto ja sota-arkisto

Kuvat, kartat: Google

MKe 2023

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..