Colditzin linna - toisen maailmansodan kuuluisin vankileiri

Paikka:

Colditzin linna - toisen maailmansodan kuuluisin vankileiri

ID:

049001000

Sijainti:

Kuvaus:

Colditzin linna sijaitsee Leipzigistä luoteeseen n.40 km linnuntietä, Colditzin kylän korkeimmalla kohdalla.

Colditzissa sijaitsee vuonna 1014 rakennettu Colditzin linna, jota on sittemmin käytetty mielisairaalana ja vankilana. Vuosina 1829-1924 se oli ylellinen parantola "mieleltään järkkyneille" aatelisille ja varakkaille.

Tänne perustettiin hyvissä ajoin ennen Toista Maailmansotaa sotavankileiri, mistä olisi mahdoton paeta ja tarkoitettu upseerivangeille, jotka olivat jo yrittäneet karata muista leireistä. Linnaa ympäröi kaksimetriä vahva muuri, se taas seisoi jyrkänteen reunalla, josta on kymmenien metrien pudotus (noin 75 m). Linna sijaitsi keskeisessä Saksassa, lähimmälle rajalle oli matkaa reilut 640 km. Saksalaiset lähtivät ajatuksesta, että se kaiken muun lisäksi ehkäisee karkaamisia. Leirin turvallisuus päällikkö kapteeni Reihhold Eggers kuitenkin totesi, linna on rakennettu puolustuslinnaksi, sinne tuleminen on huomattavasti vaikeampaa kuin sieltä karkaaminen.

Vankien kohtelu noudatti Geneven sotavankeihin kohdistuvia sääntöjä. Varmaan juuri siksi vangit pystyivät organisoimaan erilaisia pakoyrityksiä. Työläin ja pitkäaikaisin oli tunnelin rakentaminen, sen toteuttivat pääasiassa ranskalaiset, sen pituus oli 44 m ja siellä oli jopa sähkövalot. Homma oli lähellä onnistua, siitä olisi tullut lähes kahdensadan miehen pako. Vankien kokonaismäärä hieman lähteistä riippuen on jossain 250–350 paikkeilla. Linnasta karkasi kaiken kaikkiaan 130 vankia joista 32 pääsi omalle puolelle, kuoleman tapauksia tapahtui vain yksi ja yksi haavoittuminen. Tapaukset kertovat saksalaisten inhimillisyydestä. Näissä olosuhteissa syntyi myös ystävyys suhteita, sodan jälkeen vangit ja vartijat tapasivat toisensa.

Amerikkalaiset valtasivat Colditzin kaupungin ja linna keväällä 1945

Aiheesta on kirjoitettu lukuisia kirjoa, ainakin yksi elokuva ja englantilaiset tekivät TV- sarjan. Paikka on osittain museoitu ja ranskaisten tekemä tunneli on nähtävissä.

Kuvat ja tiedot: Colditz historiikki ja netti

MKe 2023

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..