Mussoliinin teloituspaikka - Giulion kylä Villa Belmonte

Paikka:

Mussoliinin teloituspaikka - Giulion kylä Villa Belmonte

ID:

039001015

Sijainti:

Kuvaus:

Mussolinin pääministerin valta päättyi 25. heinäkuuta 1943. Roomassa pidetty hätäkokous päätti siirtää armeijan ylipäällikkyyden Viktor Emanuel III:lle. Pääministerin viran peri marsalkka Pietro Badoglio. Mussolini pidätettiin välittömästi ja vietiin Rooman edustalla olevaan Maddalenan laivastotukikohtaan. 27. elokuuta hänet siirrettiin Apenniineillä olevaan hotelli Gran Sassoon. Täältä SS-upseerin Otto Skorzeky masinoimalla operaatiolla vapautti/kappasi Mussolinin. Hänet vietiin pohjois-Italian, jossa hänen oli määrä perustaa jonkinlainen fasistihallinto. Hallinnolla siinä maailmantilanteessa ollut madollisuuksia menestyä. Mussolinin ote politiikasta oli jo mennyt. Hän asettui Garganon pieneen kylään Gardajärven rannalla.  

Amerikkalaisten eteneminen ja Italian partisaanien painostus vaikutti siihen, että hän joutui lähtemään pakosalle. Saksalaiset ottivat hänet ja rakastajattarensa Claretta Petaccin kuljetukseen. Mussolinia yritettiin naamioida saksalaiseksi sotilaaksi, varusteena kypärä ja mantteli. Partisaanit pysäyttivät kolonnan Dongan kylän lähistöllä. Partisaanien tarkasteltua kulkijoita huomio kiinnittyi vanhempaan mieheen, jonka housuissa oli punainen raita, nyt Mussolinin ja Petaccin matka jatkui partisaanien mukana, päivä oli 27 huhtikuuta 1945.

Petacci ja Mussolini vietiin Giulino di Mezzgran kylään erääseen asuntoon. Seuraavana päivänä heidät piti siirtää seuraava päivänä Milanoon oikeuden käyntiin. Jostain syystä, mitä myöhemmin on arvailtu, miksi molemmat ammuttiin talon ulkopuolella olevalla kadulla ? Vastaus voi olla, ettei vasemmistolaiset partisaanit luottaneet tulevaan oikeudenkäyntiin. Historian kirjoihin listattu ampujaksi partisaani Walter Audisio, myöhemmin on väitetty tekijäksi erästä kapteenia, asiasta ei ole täyttä varmuutta.

Ruumiit kuljetettiin Milanon keskusaukiolle (Paikka 45.486272, 9.216905). Heidät ripustettiin muinaisen Rooman tapaan jaloista keskeneräisen huoltoaseman rakenteisiin. Amerikkalaiset ottivat ruumiit haltuunsa ja hautasivat nämä merkitsemättömään hautaan milanolaiselle hautausmaalle.
Vuonna 1946 fasistimieliset kaivoivat ruumiit ylös ja piilottivat ne. Vuonna 1957 Mussolinin sukulaiset veivät jäännökset Montemaggiore Di Predappion kylän hautausmaalla sijaitsevaan perhekryptaan (Paikka 44.090654, 11.978899).

Mussolini on niitä harvoja eurooppalaisia diktaattoreita, jotka ovat kaikesta huolimatta saaneet virallisen hautapaikan.
Kuvat: Netti, Google

MKe 2023

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..