Nurmoilan lentokenttä Aunus

Paikka:

Nurmoilan lentokenttä Aunus

ID:

009090004

Sijainti:

Kuvaus:

Nurmoilan lentokenttä sijaitsee 7,5 km Aunuksenkaupungin pohjoispuolella Muurmannin valtatien vieressä, tien länsipuolella. Venäläiset rakensivat kentän ennen II maailmansotaa. Jatkosodassa kentän valtasi rynnäköllä 7.9.1941 I/JR 22:n 2K, joka eteni kentälle Aunuksenkaupungin suunnasta.

Hiekkapohjaisen laskualueen laajuus oli 1600 m x 660 m; pääsuunta SE-NW. Kenttä oli infraltaan varsin hyvin varusteltu, sillä sen laidalla oli neljä lämmitettävää yhden koneen huoltohallia, yksi 21 m x 37 m kylmä halli, 32 kpl kylmiä konesuojia ja muita lentotoiminnan kannalta keskeisiä tiloja. Sirpalesuojia oli kolmisenkymmentä. Lentäjien ja kenttähenkilökunnan majoitustilat olivat kentän luoteispuolen kasarmeissa.

Nurmoilan lentokenttä soveltui kaikille konetyypeillemme, ja sitä käyttivätkin monet lento-osastomme. Esimerkiksi Lentolaivue 12 tukeutui Nurmoilaan suorittaessaan keskeisiä kuvaus- ja tiedustelulentoja Shemenskin-Pertjärven taistelumaaston yllä huhtikuussa 1942. Näin toimien kyettiin jatkuvilla ilmakuvauksilla ja kuvatulkinnoilla hahmottamaan venäläisten etenemistiet, vahvuudet ja raskaiden aseiden sijoitukset. 

Täällä Nurmoilassa Kalajärven ja Pyhäjärven kannaksella oli myöskin VI AKE:n Esikunta, jolla oli puhdetyönä rakennettu hienoja vierasmajoja, etuosastaan pyöreä sauna jne.

Lisäksi alueella oli pari puista 2-kerroksista suurta asuintaloa, jotka amerikansuomalaiset olivat rakentaneet aikanaan. Toinen taloista tuhoutui venäläisten ilmapommituksessa ja kaksi lottaa kuoli.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..