Joukkoteloituspaikka Krasnyi Bor Äänisenranta

Paikka:

Joukkoteloituspaikka Krasnyi Bor Äänisenranta

ID:

009400001

Sijainti:

Kuvaus:

Krasnyi Bor oli Stalinin vainojen uhrien eräs teloitus- ja hautapaikka. Se sijaitsee parikymmentä kilometriä Petroskoin eteläpuolella aivan Äänisen rantatien varressa. Matkailijalle paikka erottuu mäntykankaana, jolla näkyy valkoisia puuristejä ja muistokiviä.

Ns. Stalinin vainot käynnistettiin Leningradin ja koko Luoteis-Venäjän kommunistisen puolueen johtajan Sergei Kirovin murhalla joulukuussa 1934. Stalin oli ollut huolestunut Kirovin suosiosta, ja aloitti murhan myötä myös muiden johtavien bolševikkien pidätykset ja teloitukset.

Samalla käynnistettiin likainen sota Neuvostoliitossa asuvia kansallisia vähemmistöjä vastaan. Miljoonat ihmiset kyyditettiin hautapaikoiksi soveltuville metsämaille ja teloitettiin hautojen äärillä niska- tai otsalaukauksilla. Sitten ruumiit vaan potkaistiin kuoppaan toisten ruumiiden joukkoon – ja sillä hyvä. Suuri maa, suuret kuopat ja lukematon määrä uhreja. Stalinin Neuvostoliitto tappoi myös suuren määrän uuden maan rakentajiksi tulleita amerikansuomalaisia ja muita Karjalan suomenkielisiä. Heidät katsottiin kansanvihollisiksi, pidätettiin ja tuomittiin kuolemaan vuosina 1935-38.

Säilyneiden asiakirjojen mukaan Äänisenrannan Krasnyi Borissa teloitettiin 1196 ihmistä: suomalaisia (580), karjalaisia (432) ja muita kansallisuuksia (184). Teloitus- ja hauta-alue avattiin muistomerkkinä lokakuussa 1998 ja alueen graniittinen päämuistomerkki paljastettiin lokakuussa 2006. ENa 2017. 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..