Kenraali Vihman Laatta

Paikka:

Kenraali Vihman Laatta

ID:

009045001

Sijainti:

Kuvaus:

Einar August Vihma (aiemmalta nimeltään Einar August Wichmann, 19. syyskuuta 1893 Kuopio – 5. elokuuta 1944 Ihantala) oli jääkärikenraalimajuri ja Mannerheim-ristin ritari numero 22. Vihma on tiettävästi itsenäisen Suomen ainoa kenraali, joka on kaatunut sodassa rintamalla.

"Maastossa vaeltava neljän upseerin ryhmä yritti kiiruhtaa tavoitteena olevalle mäelle, mutta sinne oli vielä matkaa useita satoja metrejä. Kranaatteja alkoi räjähdellä joka puolella. Björkman huudahti: - ”Ei tämä on järjetöntä, tuonne me emme pääse!” Vihmakin totesi: - ”Mennään takaisin, ei täältä kuitenkaan mitään näe.” Savu sakeni ja kranaatit räjähtelivät ympärillä. Puolijuoksua välillä syöksyen joukkue pääsi läheiseen metsikköön.  Vihma arveli ettei savu suojaisi riittävästi iskuosastoa ja asiaan täytyi saada korjaus. Suunnattiin poispäin metsäpolkua piste 33 suunnalla olevalle krh.tuliasemaan,  jossa puhelin sijaitsi josta voitaisiin tehdä korjaus ja saada itsekin suojaa. Polun sivulle tuli kranaattikeskitys niin, että eräs isompi sirpale lensi aivan Dunkerin jalkojen juureen. Dunckerin korviin oli jäänyt kaikumaan Vihman sanat: - ”Jos minulle sattuu jotain, niin lähettäkää kiikarini kotiin sillä se ei ole valtion.”
Palkama oli Vihman lähin mies jolle hän ei jostain syystä sanomaansa halunnut kertoa. Vihma ja Palkama kulkivat Dunckerin edellä kun uusi sulku klo 19.42 kohdistui aivan aivan heidän edessään, molemmat tuupertuivat maahan. Duncker harppoi paikalle ja totesi  Palkaman saaneen surmansa Vihma oli melkein tajuton jonka sanoista hän ei enää saanut selvää.  Keskitys ympärillä jatkui. Kuopasta toiseen syöksyen eräs sotamies lähestyi haavoittuneita jolta Duncker sai siderullan. Kesken sitomisen räjähti taas kranaatti lähistöllä. Sotamies Eino Mustalampi oli kaatunut. Myös Einar Vihmaan oli jälleen osunut, ja hän heitti henkensä. Kiireet olivat loppuneet, Duncker jäi makaamaan kolmen vainajan keskelle odottamaan keskityksen ohimenoa."

Kenraali Vihma kaatui KKJ koordinaattien 6747900, 4436000 mukaisessa paikassa, joka sijaitsi entisellä metsäpolulla. Laatta on sijoitettu isoon kiveen, noin 70 m kaatumispaikasta itään pellon suuntaan.

Vihman etu- eli taistelukomentopaikka oli Kilpeenjoen Akkasinmäessä  60.89534, 28.75304  ja esikunta Kotalan kylässä.

Laatta kiinnitettiin kiveen juhlallisesti suvun luvalla yksityisten toimesta 5.8.2008.

Kaksi saattokuvaa on evl Palkaman lähdöstä Ihantalasta. JHe 2014.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..