Wolfsschanze Sudenpesä

Paikka:

Wolfsschanze Sudenpesä

ID:

048001004

Sijainti:

Kuvaus:

Führerhauptquartier Wolfsschanze eli  Johtajan päämaja Sudenpesä oli koodinimi, jota käytettiin Adolf Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta toisen maailmansodan aikana.

Päämajan jäännökset sijaitsevat nykyisen Puolan alueella lähellä Ketrzynia (saks. Rastenburg), joka oli sodan aikana osa Saksan Itä-Preussin maakuntaa. Kyseisestä alueesta tuli osa Puolan kansantasavaltaa sodan päätyttyä. Wolfsschanze koostui joukosta bunkkereita ja rakennuksia metsäisellä alueella ja se oli ympäröity monimutkaisilla piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla. Alueella oli myös lentokenttä.

Päämaja rakennettiin vuonna 1941 aloitettua operaatio Barbarossaa silmällä pitäen, ja se hylättiin vasta 1944 puna-armeijan lähestyessä Itä-Preussia. Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa Barbarossan aattona 21. kesäkuuta 1941 ja poistui sieltä viimeisen kerran 22. marraskuuta 1944. Sodan aikana hän oleskeli Wolfsschanzessa yli 800 päivää. 20. heinäkuuta 1944 Hitleriä vastaan tehty murhayritys tehtiin juuri Wolfsschanzessa.

Wolfsschanzen sodan jälkeen korjattu SS–komppanian majoitusrakennus. Alueella on kymmeniä rakennuksia molemmin puolin tietä. MKe/JHe 2015.

Linkki http://wolfsschanze.pl/index.php/en/wolf-s-lair

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: