Treptower Parkin neuvostomonumentti ja hautausmaa

Paikka:

Treptower Parkin neuvostomonumentti ja hautausmaa

ID:

049805010

Sijainti:

Kuvaus:

Treptower Parkin neuvostomonumentti on suurin kolmesta Berliinissä sijaitsevista kolmesta muistomerkistä, jotka on pystytetty kaupungin toisen maailmansodan loppuvaiheessa vallanneiden puna-armeijan sotilaiden kunniaksi. Se sijaitsee Treptower Parkin puistossa Alt-Treptowin kaupunginosassa kaupungin keskustan kaakkoispuolella. Sen portti on tehty ainakin osittain entisen valtakunnankanslian kivistä.

Kokonaisuus käsittää mausoleumin, kunniahautausmaan ja lukuisia veistoksia. Kyseessä on koko Saksan suurin neuvostosotilaiden hautausmaa. Mausoleumin katolle sijoitettu pääveistos esittää lasta käsivarsillaan kantavaa sotilasta, jonka toisessa kädessä oleva miekka on murskannut hakaristin. Alueelle johtaa portti puiston kahden puolen olevilta kaduilta, Puschkinalleelta ja Am Treptower Parkilta. Hautausmaan esipihalla on graniittisia patsaita, jotka esittävät muun muassa valtavia lippuja. Muistomerkki kattaa 9,3 hehtaarin alueen jo sinne on haudattu yli 7 000 puna-armeijan sotilasta

Saksan itäistä miehitysvyöhykettä hallinoinnut neuvostoliittolainen sotilashallinto julisti syksyllä 1946 kilpailun suuresta hautamuistomerkistä, jonka keskeisenä teemana olisi natsismista saavutettu voitto. Muistomerkin suunnittelivat lopulta yhdessä arkkitehti Jakov Belopolski, kuvanveistäjä Jevgeni Vutšetitš, taidemaalari Aleksandr Gorpenko ja insinööri Sarra Valerius. Muistomerkki rakennettiin vuosina 1947-1949 ja avattiin voitonpäivänä 8. toukokuuta 1949.

Kuvat OPV ja Wikipedia Commions

OPV 2021

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..