Kauppaneuvos Sellgrenin huvila Venäjänsaari

Paikka:

Kauppaneuvos Sellgrenin huvila Venäjänsaari

ID:

009043001

Sijainti:

Kuvaus:

Uskomattoman hyvin säilynyt kauppaneuvos Sellgrenin jugend-huvila ja valkoisten sotamuistomerkki vuoden 1918 sisällissodasta ovat eristäytyneen, syrjäisen Venäjänsaaren vetonaulat. Sisällissodan valkoisten tukikohtana tunnetun saaren merkitys liittyy 22–24. tammikuuta 1918 tapahtumiin, kun 565 aseistetun valkoisen talonpojan joukko joutui perääntymään saareen epäonnistuneen Viipurin-retken jälkeen. Sota alkoi vasta 27. tammikuuta 1918. 

Tieyhteys on erittäin huono, tosin maastoautolle ja Ladalle ajokelpoinen. Perillä on lukittu portti, joka kuitenkin vuotaa kuin seula (portin välistä pääsee alueelle). Varsinainen ongelma on huvilaa vartioiva susikoira, jonka kohtasimme nurkan takaa: pikajuoksulta emme ehtineet tarkistaa, oliko koira varsinaisesti kiinni vai ei.  Venäjänsaari tunnetaan vanhastaan jaloista lehtipuistaan, jotka eivät ole pelkästään säilyneet: ne ovat entisestään komistuneet! Vanhojen kiviporttien jälkeen puusto muuttuu upeaksi: vanhat tammet ja muut puut ovat paksuja ja uhkeita. Kotaniemi on säilynyt asuttuna. Matkan varrella voi ihmetellä myös isoa kiveä, jonka takana olevasta kaiverruksesta voi tulkita vuosiluvun ”J.C. 1889”. Kivi sijaitsee asfalttitieltä 600 metriä hiekkatietä pohjoiseen, tien oikealla puolella. Paikalle meno on haastava suoritus mutta kannattaa. Tie paikalle poikkeaa oikealle entisen Ala-Sommeen kylän kohdalta.

Viimeaikoina alueelle on rakennettu pari rakennusta lisää ja venäläisten tiedotusvälineiden mukaan alueen omistaa Sever-niminen yhtiö jonka omistaja on läheinen presidentti Putinille. Putin on vieraillut alueella kerran. GE 2013 ja JHe 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: