Hiidenmaan sotamuseo

Paikka:

Hiidenmaan sotamuseo

ID:

372002001

Sijainti:

Kuvaus:

Hiidenmaan sotahistoriallisen seuran hallinnoima museo sijaitsee Tahkunassa. Näyttelyn kruununa on Tahkunan Kukeraban pataljoonan BB-316 tykinputki. Näyttely kertoo Hiidenmaan rannan suojelurakennuksista, aseistuksesta ja ampumatarvikkeista. Lisäksi voi tutustua kasarmialueen miljööseen, seuranta- ja viestintälaitteisiin, pihalle ollaan rakentamassa valtion rajavyöhykkeen rekonstruktiota. Asevalikoima on tällä hetkellä vaatimaton. Generaattori diiselitalossa on lähtövalmiina. Tavalliset tynnyritkin muodostavat kokoelman: viime vuosisadan alkuvuosien niititetty tynnyri, saksalaisten "Wehrmacht”, suomalaisten "Lentojoukot” ja venäläisten aseöljyn tynnyri.

Yksi pikkuseikka Hiidenmaan militäärismuseoon: Tämä tykinputki oli löydetty maan povesta aikana, jolloin romun kerääminen oli Virossa suuri ja äkkirikastumisia synnyttänyt aika. Putki oli asetettu näytille nykyiselle paikalleen ja kun museon henkilökunta yhtenä aamuna tuli paikalle ole se hävinyt paikaltaan. Yksinkertaisesti varastettu ja myyty romuna.

Museon johtaja teki asiasta kyselyn ja niin se löytyi Kuusakosken romun vastaanottopisteestä. Kun Kuusakoskelle selitettiin mistä "romusta" on kyse he lahjoittivat sen takaisin museolle. Putki on raskas eikä sellaisenaan helppo kuljetettava ja niinpä varkaat olivat katkaisseet sen ja lastanneet puolikkaat kuljetuskalustoon, nekin painavat enemmän kuin käsivoimin jaksaa nostaa!!

Mutta tässä selitys sille, miksi putki on keskeltä poikki, ei se löydettäessä ollut katkennut.

Osoite on Tahkuna, Körgessaare vald, Hiiumaa

Teksti ja kuvat Atte Saari


 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: