Junkers JK-274 tuho Latviassa

Paikka:

Junkers JK-274 tuho Latviassa

ID:

371001001

Sijainti:

Kuvaus:

Junkers JK­274:n viimeinen lento

Suomen Ilmavoimat osti alkuvuodesta 1943 Saksasta 24 uudenaikaista Junkers Ju 88 A­4 ­pommikonetta. Tehdas luovutti koneet tilaajalle huhtikuussa 1943 ja ne lennettiin Suomeen kahdessa erässä. Jälkimmäinen 12 koneen erä starttasi pohjois­ Saksasta Tutowista huhtikuun 22. päivänä. Yksi koneista oli JK­274, jonka miehistöön kuuluivat kersantti Urho Jääskeläinen ohjaajana, luutnantti Lauri Suhonen tähystäjänä ja kersantti Aimo Valkeeniemi radiosähköttäjänä. Lisäksi matkustajana oli alikersantti Erkki Horma, joka palveli suomalaisessa vapaaehtoispataljoonassa Saksassa ja oli lomamatkalla Suomeen.

Koneen lentomatka päättyi traagisesti. Se sai moottorivian Riian pohjoispuolella ja syöksyi metsään lähellä Pabazin kylää, 40 km pohjoiskoilliseen Riiasta 23.4.2013 kello 11:35. Kone syttyi palamaan ja tuhoutui täysin. Kolmehenkinen miehistö ja matkustaja saivat välittömästi surmansa.

Koneen putoamispaikka sijaitsee nykyisen Saulkrastin kaupungin eläpuolella vanhan Tallinna­-Riika ­tien varressa sijaitsevan huoltoaseman eteläpuolella. Pabazi ja muita paikallisia kyliä on yhdistetty Saulkrastin kaupungiksi. Uusi tie E67, Via Baltica, on noin 1,5 kilometriä putoamispaikasta itään.

Vanhat kuvat on ottanut majuri Certling 23.4.1943, Flakschule Lilaste. Hänet kävi Lilasten Ilmatorjuntakoulusta paikalle hälyyttämässä Unteroffizier Kurt Ellermann, joka oli onnettomuuden silmännäkijä ja ensimmäisenä paikalle tullut. 

Onnettomuuskuvat ja piirros turmapaikalta ovat tutkimusmateriaalia, jonka saksalaiset toimittivat Suomen Ilmavoimille.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..