Tutowin koulutuskeskus Ju-88

Paikka:

Tutowin koulutuskeskus Ju-88

ID:

049001007

Sijainti:

Kuvaus:

Suomen Ilmavoimien ostettua 24 uudenaikaista Junkers Ju 88 A-4 pommikonetta LeR 4 komensi  52 upseeria ja aliupseeria konetyypin koulutukseen Saksaan Tutowiin helmikuussa 1943. Matkaan lähdettiin aamulla 25.2.1943 Hanssin Jukka-koneella. Perusteellinen koulutus Luftwaffen lentokoulutuskeskuksessa Tutowissa käsitti mm. lento-, laskeutumis- ja syöksyharjoituksia sekä konekiväärin, sähkötyslaitteiden ja Junkersin kumiveneen käyttöä.

Koneet luovutettiin tilaajalle huhtikuussa ja lennettiin Suomeen kahdessa erässä. Jälkimmäinen 12 koneen ryhmä starttasi Tutowista 22. huhtikuuta. Yksi niistä oli BG+GO (JK-274). Sen miehistöön kuului kersantti Urho Jääskeläinen ohjaajana, luutnantti Lauri Suhonen tähystäjänä ja kersantti Aimo Valkeeniemi sähköttäjänä.

Kersantti Jääskeläisen ohjaamassa koneessa ilmeni sähköhäiriö heti lähdön jälkeen. Koneen oli palattava Tutowiin korjausta varten. Muut koneet jatkoivat Königsbergiin välilaskua ja tankkausta varten. JK-274 huollettiin Tutowissa, jonka jälkeen se pääsi jatkamaan lentoaan. Korjaustyö oli kuitenkin kestänyt niin kauan, että JK-274:n saapuessa Königsbergiin muut koneet olivat jo lähteneet Suomeen. Riian lähellä meren päällä koneen vasemmassa moottorissa ilmeni käyntihäiriöitä ja kohta moottori pysähtyi kokonaan. JK-274:n ja Riian Spilven lennonjohdon välisestä radiosähkötysliikenteestä käy ilmi, että kone oli ollut aikeissa kääntyä Riikaan laskeutuakseen Spilven lentotukikohdan kentälle. Kone syöksyi maahan ja tuhoutui koneessa olleiden saadessa surmansa välittömästi.. JK-274 ei vain päässyt kotimaahansa, vaan jäi matkalle Latvijaan. katso Latvia  JK-274

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..