Rukajärvi

Paikka:

Rukajärvi

ID:

009115002

Sijainti:

Kuvaus:

Jatkosodan hyökkäysvaiheessa Jalkaväkirykmentti 10 eteni Rukajärven kylään 14.Divisioonan kärkenä 11.9.1941. Kylä oli autio ja polttamaton. Valtausparaati pidettiin kaksi päivää myöhemmin. Tällöin 14.D:n komentaja, eversti Erkki Raappana suoritti paraatijoukkojen katselmuksen ja piti puheen joukoille. Tätä seurasi kenttäpiispa Johannes Björklundin pitämä jumalanpalvelus.

Rukajärvi muodosti Aunuksen ja Vienan erämaa-alueen keskellä tärkeän tienristeyksen. Kylästä itään johti ns. päätie Kotškoman asemalle Muurmannin radalle. Rukajärveltä koilliseen meni tieyhteys Tunkuan ja Lehdon kylien kautta Sorokkaan. Kylästä etelään johti tie Ontajärven kautta Paateneen kylään, mistä pääsi edelleen Karhumäkeen ja Porajärvelle.

Sota-aikana merkittävä osa kylän rakennuksista purettiin, ja niistä tehtiin majoitustiloja ja hirsivarustuksia etulinjan joukoillemme. Valmiista hirsistä tämä kävi kaikkein kätevimmin. Välirauhansopimuksen perusteella 14.D:n joukot jättivät Rukajärven kylän taakseen 21.9.1944 ja marssivat valtiorajan taakse länteen. Sodan jälkeen kylä on rakennettu lähes kokonaan uudestaan, ja siellä on nykyisin 370 asukasta. JHe 2016 ja ENa 2018.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..