Härkämäen patteri Mantsinsaari Salmi

Paikka:

Härkämäen patteri Mantsinsaari Salmi

ID:

009074040

Sijainti:

Kuvaus:

Mantsinsaaren Härkämäen patteri rakennettiin vuonna 1921. Rakennustyöt toteutti helsinkiläinen Granit-yhtiö. Patterin pääampumasuunta oli lounaaseen eli Laatokan ulapalle. Taistelusuunnitelmaan otettiin mukaan myös takasektorin suunta eli ammunnat mantereen puolelle. Tulen tarkkuus Talvisodassa ja Jatkosodan viivytysvaiheessa perustuivatkin siihen, että koko ampumasektori mantereen suuntaan oli valmiiksi mitattu ja ruudutettu.

Talvisodan syttyessä Mantsin varuskunnassa (Salmin lohkolla) oli yhteensä 500 sotilasta (linnakkeen väki + Er.PPK 4 Lunkulansaaressa). Nämä torjuivat vihollisen pääsyn linnakesaarelle sodan ensimmäisen 10 päivän aikana. Kun Er.P 23 ja muutamia sissiosastoja saapui Valamon kautta 6.12.1939 alkaen, joukkojen vahvuus kasvoi 1300 mieheen joulukuun aikana. Linnakkeen toimintavapauden ylläpitämiseksi Lunkulansaaren luoteispää ja Uuksalonpään eteläosa toimivat eteentyönnettyinä tukikohta-alueina. Suomalaisjoukkojen Laatokan koillisnurkan suureen saarrostushyökkäykseen liittyen patteri ja sissiosastot katkoivat tehokkaasti vihollisen huoltoyhteyksiä Salmin alueella tammikuun 1940 alussa. Yleisesti, Salmin lohkon taistelijat kuluttivat ja sitoivat vihollista tehokkaasti koko Talvisodan ajan.

Helmikuussa 1940 vihollinen alkoi tuoda uusia divisioonia Laatokan koillisnurkkaa kohti.  Näitä marssirivistöjä tervehdittiin Mantsin tykkien kranaateilla Salmi-Pitkäranta -maantiellä. Toisaalta myös vihollisen tykistön toiminta vilkastui Lunkulansaaren, Uuksalonpään ja Mantsinsaaren puolustajia vastaan helmikuussa. Patterialuetta pommitettiin monta kertaa, eli Mantsi yritettiin tuhota myös ilmasta, mutta vauriot olivat suhteellisen vähäisiä pommitusten rajuuteen verrattuna.

Rauhan tultua pääosat Salmin lohkon puolustajista siirtyivät hiihtämällä ja hevossaattueena Ristisaaren kautta Valamoon, josta siirryttiin edelleen Lahdenpohjaan ja Parikkalaan. Toinen linnakkeen tykeistä räjäytettiin paikalleen 14.3., toinen oli kuluneena jo irrotettu jalustastaan ja siirretty jäälle, minne se sitten jäikin. Tykin putki painoi 5,4 tonnia ja oli yli 5 metrin pituinen. 

Jatkosodan aikana Mantsinsaareen sijoitettiin uusi kaksitykkinen patteri. Kesän 1944 Aunuksen viivytystaistelussa saaresta luovuttiin 6.7.1944. Irtautuminen tapahtui taistellen: toista tykkiä purettaessa toinen jatkoi tuli-iskujaan mantereelle.

Saarikokonaisuudessa oli kolme muuta pienempää tykkiasemaa: Peiposessa (61.352281, 31.545984), Heinäluodolla (61.278186, 31.659561) ja Repoluodolla (61.410762, 31.267999). 

Miten mennä Mantsinsaareen: matkailija saa venekuljetuspalvelua Lunkulansaaren Pöllän kylästä. Siellä, saaren läpi kulkevan tien päässä vasemmalla, on punainen Nadja Siromjatnikovan talo, ja hän järjestää perheensä veneillä kuljetuksia Mantsiin. Matkailijat soudetaan salmen yli pengertien päähän ja noudetaan siitä sovittavalla tavalla ja ajalla. Pengertien päästä kasarmialueelle on 6 kilometriä polkuja pitkin. Käyttökelpoisia karttoja löytyy mm. kirjasta Laatokan Mantsi - härkäuhrin saari. Venekyytimaksu meno-paluu on 10 euroa henkilöltä (vuonna 2017). Kyydin saa menemällä paikan päälle kyselemään, mutta kyyti on mahdollista sopia myös etukäteen. Puhelinumero, kun soitat Venäjältä Siromjatnikovalle: 89214638476, ja puhelinnumero, kun soitat Suomesta: +79214638476. Siromjatnikova puhuu sujuvaa suomea. ENa 2017. 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..