Falaisin taistelusta kertova museo

Paikka:

Falaisin taistelusta kertova museo

ID:

033001018

Sijainti:

Kuvaus:

Falaisen motti oli taistelutoimi, jossa länsiliittoutuneiden joukot yrittivät saartaa ja tuhota Saksan 7. armeijan ja 5. panssariarmeijan Caenin eteläpuolella Pohjois-Ranskassa. Falaisen motti oli osa suurempaa Normandian taistelua toisessa maailmansodassa.

Saksalaiset käynnistivät operaatio Lüttichin 7. elokuuta 1944. Operaatio oli vastahyökkäys, jonka tarkoitus oli lyödä halki Yhdysvaltalaisten linjat ja eristää kenraali George S. Pattonin armeijan muista liittoutuneiden joukoista. Yritys kaatui kovaan vastarintaan ja liittoutuneiden johtajat Bernard Montgomery ja Omar Bradley näkivät mahdollisuuden vastatoimeen, jolla voitaisiin saartaa suuria vihollisjoukkoja.

Vastarinnasta huolimatta liittoutuneiden saartoliike eteni varmasti. Noin 150 000 saksalaista näytti jäävän renkaan sisälle ja Adolf Hitlerin täytyi määrätä vetäytyminen 16. elokuuta. Saksalainen jalkaväki pakeni paniikissa kohti Argentanin ja Falaisen välissä olevaa aukkoa liittoutuneiden saarrossa. Pakoreitti kapeni jatkuvasti ja lisäksi tykistö ja ilmavoimat tulittivat ja pommittivat sitä. Saksalaiset kutsuivat väylää nimellä Todesgang ("kuoleman käytävä"). Paddy French - niminen lentäjä kuvaili: alaisen motti oli jälkeenpäin kammottava näky. Näimme sen ilmasta, mutta alhaalla maan pinnalla se oli todellisuutta. Tuhoa oli maili toisensa jälkeen, kirjaimellisesti armeijan tuho. Kaikkialla minne näki lojui palaneita panssarivaunuja, kuorma-autoja, kuolleita sotilaita ja hevosia.

Väylä sulkeutui lopulta kokonaan aamulla 21. elokuuta. Siitä oli ehtinyt päästä läpi lähes 100 000 saksalaista. Liittoutuneet saavuttivat kuitenkin merkittävän voiton, sillä noin 50 000 saksalaista jäi sotavangiksi. Lisäksi heitä kaatui noin 6 000-10 000, joista suuri osa Chamboisin tiellä Argentanin ja Falaisen välillä yrittäessään pakoa motista. Liittoutuneiden joukkojen ylipäällikkö Dwight D. Eisenhower julistikin pakoreitin alueen yhdeksi sodan pahimmista verilöylyistä. Wikipedia MKe 2018.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..